Pet metaka koji su promijenili Slovačku: "Situacija je neizdrživa"

2
Radiosarajevo.ba
Pet metaka koji su promijenili Slovačku: "Situacija je neizdrživa"
Foto: EPA - EFE / Robert Fico

Kada je Robert Fico prošle godine izabran za premijera, Slovačka je krenula u smjeru autoritarizma sličnom mađarskom, no nakon što ja na ovog političara u maju izvršen atentat, sve je manje šanse da bi se to moglo promijeniti. Štaviše, stvari izmiču kontroli...

Izglasan je novi zakon koji je javni servis RTVS stavio pod direktnu kontrolu Ministarstva kulture, provedena rigorozna "čistka" u redovima policije, ukinuto posebno tužiteljstvo koje se bavi političkom korupcijom, smišlja se plan kako suzbiti bilo kakve javne proteste, a LGBTQ+ grupama ukinuto je finansiranje, piše Jutarnji.hr.

Kuda stvari u Slovačkoj idu moglo se naslutiti još u novembru 2023. kada je novoizabrana ministrica kulture Martina Šimkovičova podivljala kada je vidjela sliku slovačkog umjetnika Andreja Dubravskog na izložbi Ne(s)puani u Galeria Slovenskeho Rozhlasu (Galerija Slovačkog radija). Na slici su prikazana dva muškarca koji se ljube...

Dramatični trenuci na letu: Povrijeđeno 30 putnika nakon snažnih turbulencija

Dramatični trenuci na letu: Povrijeđeno 30 putnika nakon snažnih turbulencija

"Ovo ugrožava budućnost djece u Slovačkoj", rekla je.

Sličan argument kojim se želi ograničiti sloboda izražavanja korišten je i u Mađarskoj, zemlji s kojom se sve više uspoređuje Slovačka za vrijeme Ficove vlade.

Slovački premijer pušten iz bolnice dvije sedmice nakon ranjavanja

Slovački premijer pušten iz bolnice dvije sedmice nakon ranjavanja

"Koliko daleko mogu ići? Odgovor je koliko god žele", komentirala je za Guardian Dana Kleinert iz Progresivne Slovačke.

Nakon atentata na slovačkog premijera 15. maja situacija je u toj srednjoeuropskoj zemlji postala još i gora. Ni vlada ni liječnici nisu željeli dati puno informacija o okolnostima vezanim uz atentat i Ficovom zdravstvenom stanju, što su njegovi saveznici iskoristili kako bi liberalnu opoziciju optužili za pokušaj ubistva. Neposredno pred europske izbore Fico je objavio kratku videoporuku u kojoj je rekao da "oprašta" osumnjičenima, ali opoziciju i dalje optužuje za njezinu "agresivnu politiku punu mržnje".

"Bilo je samo pitanje vremena kada će se dogoditi tragedija", dodao je premijer koji je i neke novinske kuće prozvao neprijateljima.

Dio novinara boji se za vlastitu sigurnost, a liberalne novine Dennik N pojačali su mjere sigurnosti za svoje ključne izvjestitelje.

Slovački premijer potpuno šokirao građane: 10. aprila objavio post o kojem sada svi pričaju

Slovački premijer potpuno šokirao građane: 10. aprila objavio post o kojem sada svi pričaju

Ministrica kulture Šimkovičova, iz redova krajnje desne slovačke nacionalne stranke, do 2015. godine je radila kao voditeljica na televizijskoj stanici Markiza. Otpuštena je jer je na svojoj Facebook stranici ismijavala sirijske izbjeglice. Svoju ozloglašenost iskoristila je kako bi postala zvijezda ksenofobnih, antivakserskih, homofobnih i proruskih društvenih medija, a svoje iskustvo rada u medijima za pokretanje ultranacionalističke internetske televizijske postaje Slovan čije je zaštitno lice.

Kakve vrijednosti će zastupati nova Vlada bilo je jasno već u predizbornoj kampanji. Robert Fico glasačima je obećavao ukidanje vojne pomoći Ukrajini, žestoko je napadao NATO i američku politiku te se protivio sankcijama Rusiji. Posebne kritike izazvala je njegova izjava da više neće poslati "ni jedan metak" kako bi pomogao Ukrajini u odbrani od ruske invazije. Fico je tako oduševio desno orijentirane birače i osvojio svoj treći mandat na čelu slovačke Vlade. Funkciju premijera obnašao je u razdoblju između 2006. i 2010. te između 2012 i 2018. godine kada je bio prisiljen odstupiti zbog masovnih protesta nakon ubistva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnirove. U mandatu iduće vlade sudovi su osudili više od 40 osoba povezanih s koalicijom Roberta Fica, uglavnom zbog zloporabe položaja i korupcije, no i u novoj su se vladi našla imena s optužnicama.

Početkom maja Slovaci su izašli na protest protiv Vladinih planova da preustroji javni servis RTVS i pretvori ga u novu medijsku instituciju na koju će imati snažniji utjecaj. Ipak, novi je zakon koji to određuje nedavno ipak donesen, uz opravdanje da će taj potez "ispraviti nedostatak objektivnosti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije