Evo u kakvom stanju je slovački premijer Robert Fico jutro nakon operacije

7
Radiosarajevo.ba
Evo u kakvom stanju je slovački premijer Robert Fico jutro nakon operacije
Foto: EPA - EFE / Robert Fico

Premijer Slovačke Robert Fico trebalo bi da se probudi i bude u svjesnom stanju poslije operacije. To je udarna je vijest ovog četvrtka, 16. maja, koja stiže iz Bratislave, a objavljena je na naslovnoj strani najtiražnijeg i najčitanijeg slovačkog medija Novi čas.

Podsjetimo, premijer Slovačke Robert Fico ranjen je u srijedu, 15. maja, u atentatu u Handlovi poslije sastanka kabineta.

Prema pisanju ovog medija, slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok zatražit će u četvrtak od potpredsjednika Vlade Tomasa Tarabe sazivanje Vijeća sigurnosti Slovačke, poslije atentata na premijera Roberta Fica.

Na Bjelašnici jutros 5 stepeni: Pogledajte i kakvo će vrijeme biti do ponedjeljka

Na Bjelašnici jutros 5 stepeni: Pogledajte i kakvo će vrijeme biti do ponedjeljka

Do incidenta je došlo ispred Doma kulture, gdje je Fico došao da pozdravi okupljene građane. Na njega je iz mase pucao pisac Juraj Cintula iz Levica, a članovi slovačke vlade izjavili su da je njegov motiv očigledno političke prirode.

Fico je ranjen sa pet hitaca i hitno je prevezen u lokalnu bolnicu, odakle je helikopterom prebačen u bolnicu u Banjsku Bistricu. Operacija je trajala nekoliko sati.

Robert Fico: Proruski politički kameleon inspirisan Orbanom

Robert Fico: Proruski politički kameleon inspirisan Orbanom

Napad se dogodilo nešto prije 15 sati, kada je prišao grupi ljudi koja ga je tamo čekala. Napadač je 71-godišnji Juraj C. iz Levica, koji je priveden neposredno nakon napada. Fico je helikopterom prije 16 sati prebačen iz Handlove u Bansku Bistricu radi operacije koja je trajala satima.

Zamjenik premijera Tomas Taraba izjavio da se očekuje da će Fico preživjeti i da više nije u životnoj opasnosti.

"Bio je teško ranjen, jedan metak prošao je kroz stomak", rekao je Taraba.

Portal Nova Cas.sk javlja da je policija pretresla stan osumnjičenog napadača Juraja Cintule i odvela njegovu suprugu na ispitivanje. Objavljena je fotografija kako suprugu Cintule izvode iz stana. Glavu je prekrila novinama kako joj fotoreporteri ne bi mogli snimiti lice.

Slovački premijer ranjen u pokušaju atentata pored Bratislave

Slovački premijer ranjen u pokušaju atentata pored Bratislave

Prema dosadašnjim informacijama koje prenose slovački mediji, premijer je pogođen u trbuh, drugi metak također je prošao kroz trbuh te završio u zglobu kuka, a treći ga je pogodio u rame. Propucano mu je crijevo i krvari u trbušnoj šupljini. 

Brojni svjetski čelnici oštro su osudili atentat na slovačkog premijera. Među njima su predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, američki predsjednik Joe Biden, ruski predsjednik Vladimir Putin i mnogi drugi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije