Pet Makedonaca uhapšeno zbog povezanosti s IS-om

Fena
Pet Makedonaca uhapšeno zbog povezanosti s IS-om
EPA / Ilustracija
Pet državljana Makedonije, osumnjičenih da su pripadnici Islamske države, pritvoreno je u Turskoj, izjavio je danas makedonski ministar unutrašnjih poslova Mitko Čavkov.

On je, na konferenciji za štampu, rekao da su u sinkroniziranoj operaciji makedonske i turske policije, 12. augusta privedena tri muškarca iz Kumanova i dvojica iz Skoplja.

"U pokušaju da pobjegnu, dvojica osumnjičenih su ozbiljno ranjeni. Pošto su uhapšeni, prebačeni su u pritvorni centar za strance u Istanbulu", dodao je Čavkov.

On je napomenuo da je makedonski sud za svu petoricu odredio pritvor i da će protiv njih, čim budu vraćeni u Makedoniju, biti podignute optužnice na temelju sumnje da su željeli da se priključe nekoj stranoj vojnoj, policijskoj, paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji.

 Koliko dosad znamo, te muškarce - stare od 18 do 24 godine - ranije su organizirali makedonski džihadisti koji su bili u Siriji. Osumnjičeni su otišli u Tursku kako bi se pridružili jedinicama mudžahedina u Siriji", rekao je ministar.

Kako je naveo, osumnjičeni su u svojim rodnim mjestima išli na predavanja radikalnih imama koji su ranije bili hapšeni zbog indoktrinacije i radikalizacije.

"MUP nastavlja poduzimati daljnje mjere na prikupljanju dokaza protiv drugih ljudi uključenih u indoktrinaciju, ohrabrivanje i pružanje logistike za slanje dobrovoljaca u Siriju i Irak da bi se priključili jedinicama mudžahedina", rekao je Čavkov.

 On je dodao da su dosad najmanje 23 makedonska državljanina poginula u Siriji i Iraku, a da se skoro 50 njih još tamo bori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije