Svečano otvoren treći most na Bosforu: Među gostima i Izetbegović

Anadolija
Svečano otvoren treći most na Bosforu: Među gostima i Izetbegović
U Istanbulu je u petak svečano otvoren most "Yavuz Sultan Selim", treći most preko Bosfora.

U prisustvu brojnih turskih i stranih zvaničnika svečano je otvoren most "Yavuz Sultan Selim", inače najširi most na svijetu.

Na ceremoniji otvorenja najnovijeg mosta u Turskoj prisutnima su se obratili turski zvaničnici uključujući predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i premijera Binalija Yildirima.

Prva vožnja mostom je organizaovana autobusom u kojem se nalaze turski predsjednik, premijer Turske i drugi brojni gosti iz Turske i drugih zemalja svijeta.

Most će sutra zvanično biti pušten u funkciju svim građanima, a vožnja će do 31. avgusta biti besplatna.

Ceremoniji otvaranja trećeg mosta koji spaja evropski i azijski kontinent, odnosno istanbulske kvartove Sariyer i Poyrazkoy, prisustvovali su predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, premijer Binali Yildirim, predsjednik parlamenta Turske Ismail Kahraman, načelnik Generalštaba Turske Hulusi Akar, kralj Bahreina Hamed bin Isa Al-Halife, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov, predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar Mustafa Akinci, bugarski premijer Bojko Borisov, zamjenik premijera Srbije Rasim Ljajić, bivši turski predsjednik Abdullah Gul, bivši premijer i turski parlamentarac Ahmet Davutoglu, turski ministri, brojni drugi zvaničnici iz svih dijelova svijeta, kao i veliki broj turskih građana.

Očekivanja su da će treći most na Bosforu uštedjeti 1,75 milijardi dolara godišnje u smislu troškova energije i uštede vremena. Ono što ga također čini specifičnim jeste i činjenica da se željeznički sistem nalazi na istom nivou glavnog dijela mosta.

Za izgradnju mosta, koji je i pored predviđenih 36, završen za 27 mjeseci, investirano je tri milijadre dolara. Turska Vlada je predvidjela da će se mostom dnevno koristiti 135.000 vozila. Naknada za automobile koji sa evropske strane budu išli na azijsku, iznosit će 9,90 turskih lira, odnosno 3,4 dolara.

Most će spajati kvart Sariyer, na evropskom dijelu, i četvrt Poyrazkoy, na azijskom dijelu Istanbula.

Turska je u posljednjem periodu ostvarila značajne infrastrukturne projekte, među kojima su svakako i most Osmangazi, mega projekt koji je dio autoputa dužine 433 kilometra, koji će povezivati Gebze, Orhangazi i Izmir. Most poznat i kao turski "Golden Gate" je četvrti najveći viseći most na svijetu. Jedan od značajnih projekata je i gradnja trećeg istanbulskog aerodroma, koji će koštati 10,25 milijardi eura, a koji će ujedno biti najveći na svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije