Azija i Evropa danas se spajaju po treći put

Anadolija
Azija i Evropa danas se spajaju po treći put
U Istanbulu će danas svečano biti otvoren i u promet pušten treći most preko Bosfora "Yavuz Sultan Selim", nazvan po otomanskom sultanu iz 16. stoljeća, kojim će po treći put biti povezan evropski i azijski kontinent.

Svečanosti otvaranja mosta prisustvovat će predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, premijer Binali Yildirim, brojni turski ministri, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov, predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar Mustafa Akinci, bugarski premijer Bojko Borisov, zamjenik premijera Srbije Rasim Ljajić, te brojna drugi zvaničnici iz svih dijelova svijeta.

Inače, radi se o jednom od najširih mostova na svijetu, a ujedno i najdužem visećem mostu koji će imati željeznički sistem. Ukupna dužina mosta je 2,1 kilometar, širina 59 metara, visina nosećih stubova 322 metra, te raspon 1.408 metara. Most će imati osam saobraćajnih traka i dvije tračnice.

 Očekivanja su da će treći most na Bosforu uštedjeti 1,75 milijardi dolara godišnje u smislu troškova energije i uštede vremena. Ono što ga također, čini specifičnim jeste i činjenica da se željeznički sistem nalazi na istom nivou glavnog dijela mosta.

Za izgradnju mosta, koji je i pored predviđenih 36 završen za 27 mjeseci, investirano je tri milijadre dolara. Vlada je predvidjela da će se mostom dnevno koristiti 135.000 vozila. Naknada za automobile koji sa evropske strane budu išli na azijsku, iznosit će 9,90 turskih lira, odnosno 3,4 dolara. 

Most će spajati istanulski kvart Sariyer na evropskom dijelu i četvrt Poyrazkoy na azijskom dijelu Istanbula.

Turska je u posljednjem periodu ostvarila značajne infrastrukturne projekte, među kojima su svakako i most Osmangazi, mega projekt koji je dio autoputa dužine 433 kilometra, koja će povezivati Gebze, Orhangazi i Izmir. Most poznat i kao turski "Golden Gate" je četvrti najveći viseći most na svijetu. Jedan od značajnih projekata je i gradnja trećeg istanbulskog aerodroma koji će koštati 10,25 milijardi eura, a koji će ujedno biti najveći na svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije