Pentagon su pitali o izraelskom napadu na bolnicu u Gazi - evo kako su odgovorili

5
Anadolija
Pentagon su pitali o izraelskom napadu na bolnicu u Gazi - evo kako su odgovorili
Foto: AA / Stanje u bolnici u Pojasu Gaze nakon napada Izraela

Američko Ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da obezbjeđuje sigurnosne sisteme Izraelu kako bi eliminisao palestinsku grupu Hamas i da to ne znači ubijanje nedužnih civila u Palestini.

"Svakako dajemo Izraelu sigurnosne sisteme koji su mu potrebni da uništi i efikasno odgurne Hamas u Gazi... To ne znači ubijanje nedužnih civila", rekla je zamjenica sekretara za štampu Sabrina Singh na brifingu za novinare.

Odgovorila je to na pitanje o izvještajima o izraelskom napadu na bolnicu u Gazi.

Ivica Puljić otkrio pozadinu: Evo kako i preko koga Željka Cvijanović zahtijeva da se obrati UN-u

Ivica Puljić otkrio pozadinu: Evo kako i preko koga Željka Cvijanović zahtijeva da se obrati UN-u

"Svjesna sam izvještaja, ali u ovom trenutku nemam šta ponuditi", rekla je ona.

Hvaleći izraelsku vojsku kao "veoma sposobnu i profesionalnu", Singh je rekla: "Vjerujemo da će sigurnosna pomoć u Gazi biti ispravno korištena i da će se koristiti za gađanje Hamasa, ali i omogućavanje humanitarne pomoći civilima."

Ona je napomenula da američki zvaničnici nastavljaju svoje kontakte s Izraelcima kako bi osigurali da civili u Gazi imaju ono što im treba i da mogu biti evakuisani u sigurna područja. Više od 500 ljudi ubijeno je u utorak u izraelskom vazdušnom napadu na bolnicu El Ehli Baptist u Gazi, rekao je portparol Ministarstva zdravlja Ashraf al-Qudra.

[twitter]https://twitter.com/Tyagi_Tahseem99/status/1714512404288094676[/twitter]

Na snimku s mjesta užasa vide se leševi u krugu bolnice.

Do vazdušnog napada došlo je 11 dana nakon početka sukoba Izraela s grupom Hamas, dok sve veći broj međunarodnih nevladinih organizacija i svjetskih lidera navodi da izraelska kampanja bombardovanja opkoljenog Pojasa Gaze, uključujući zdravstvene ustanove, kuće i bogomolje, krši međunarodno pravo i može predstavljati ratni zločin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije