Katar žestoko osudio napad na bolnicu u Pojasu Gaze: 'Brutalan masakr, gnusan zločin'

8
Radiosarajevo.ba
Katar žestoko osudio napad na bolnicu u Pojasu Gaze: 'Brutalan masakr, gnusan zločin'
Foto: AA / Stanje u bolnici u Pojasu Gaze nakon napada Izraela

Država Katar najoštrije je osudila izraelsko bombardiranje baptističke bolnice Al-Ahli u Gazi u kojoj je, prema prvim izvještajima, poginulo na stotine ljudi.

Zvanična Doha ovaj napad smatra 'brutalnim masakrom, gnusnim zločinom protiv bespomoćnih civila i očiglednim kršenjem odredbi međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava', prenijela je katarska državna novinska agencija QNA.

Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je u saopćenju za javnost od 17. oktobra 2023. da se širenje izraelskih napada u Pojasu Gaze na civilne objekte, uključujući bolnice, škole i mjesta okupljanja, smatra opasnom eskalacijom, što upućuje na moguće strašne posljedice za sigurnost i stabilnost zemlje cijele regije.

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

Upozoreno je na saučesništvo međunarodne zajednice, ponekad šutnjom, a ponekad selektivnošću u pogledu ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih protiv palestinskog naroda. To bi, kako su dodali, moglo povećati stanje napetosti, proširiti ciklus nasilja, te dovesti do daljnje eskalacije i nestabilnosti u ovom dijelu svijeta.

S tim u vezi, Katar poziva međunarodnu zajednicu da preuzme svoju odgovornost i spriječi Izrael da počini nove zločine nad civilima.

Ministarstvo vanjskih poslova Države Katar je ponovilo čvrst stav Države Katar o pravednosti palestinskog pitanja, legitimnim pravima bratskog palestinskog naroda i uspostavi njihove nezavisne države na granicama iz 1967. godine, s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, prenijela je QNA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije