Pentagon razvija ‘čudovište‘: 24 puta je jača od nuklearke iz Hirošime

6
Radiosarajevo.ba
Pentagon razvija ‘čudovište‘: 24 puta je jača od nuklearke iz Hirošime
Foto: US Navy / Zgrada Pentagona

Objavljene su karte koje prikazuju razaranje koje bi moglo nastati ako se na Moskvu baci nova vrsta nuklearne bombe koju u tajnosti razvija Bidenova administracija, piše Daily Mail.

Pentagon je ove sedmice objavio da razvija novu nuklearnu ‘gravitacijsku bombu‘ koja je 24 puta jača od nuklearke detonirane u Hirošimi.

B61-13 je 13. varijanta B61 porodice ‘gravitacijskih bombi‘, koje padaju na svoju metu umjesto da budu navođene.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Simulacija od 360 kilotona

Gravitacijske bombe su nenavođene, ali ova nova bi imala opremu koja pomaže u ciljanju i osigurava veću tačnost.

Simulacija koja koristi Nukemap procjenjuje da bi bomba B61-13 snage 360 ​​kilotona koja bi eksplodirala iznad Moskve rezultirala stotinama hiljada žrtava, gotovo milionom povrijeđenih i velikom štetom kilometrima uokolo.

Iako tačna eksplozivna snaga B61-13 nije otkrivena, nova će bomba vjerojatno imati istu eksplozivnu snagu kao i njezina prethodnica, B61-7 iz doba Hladnog rata, procijenjena na 360.000 tona, s radijusom eksplozije od otprilike 50 kilometara.

Ako bi pala iznad Moskve, B61-13 bi vjerojatno izazvala značajno razaranje s procijenjenih 300.000 mrtvih i 870.000 povrijeđenih.

Simulacija bombardiranja Moskve

Sve u radijusu od kilometra od mjesta detonacije bombe našlo bi se u vatrenoj kugli, eksplozija bi srušila zgrade i vjerojatno ubila sve ostale unutar dva kilometra.

Oni u radijusu od tri kilometra od mjesta detonacije također bi patili od visokih razina radijacije koja bi ih vjerojatno ubila unutar mjesec dana. Daljnjih 15 posto preživjelih umrlo bi od raka kasnije u životu.

Kao nuklearna bomba u Hirošimi: Izrael na Gazu bacio više od 12.000 tona eksploziva

Kao nuklearna bomba u Hirošimi: Izrael na Gazu bacio više od 12.000 tona eksploziva

Oni u zgradama vjerojatno ne bi prošli ništa bolje s obzirom na požare i urušavanje zgrada, kao i ‘obične‘ povrede.

Detonacija bi stvorila ogromnu vatrenu kuglu radijusa više od šest kilometara, stvarajući vjetrove jačine uragana iznad 100 stepeni celzijusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije