Pentagon o raketi koja može izbrisati Teksas sa lica Zemlje

2
Anadolija
Pentagon o raketi koja može izbrisati Teksas sa lica Zemlje
Foto: Twitter/Aslam Khan / Raketa "Sarmat"

Američko ministarstvo odbrane (Pentagon) objavilo je da je Rusija obavijestila Sjedinjene Američke Države (SAD) da će testirati interkontinentalnu balističku raketu.

Portparol Pentagona John Kirby dao je izjavu novinara u vezi sa ruskim testiranjem interkontinentalne balističke rakete.

Istakao je da je Rusija obavijestila SAD da će provesti probu interkontinentalne balističke rakete u okviru Novog sporazuma START, te da to ne predstavlja prijetnju za SAD.

Umrla Fatima, majka lijepe Jasmine, bosanske vile koja je skočila u herojsku smrt

Umrla Fatima, majka lijepe Jasmine, bosanske vile koja je skočila u herojsku smrt

"Rusija je u sklopu svojih obaveza iz Novog sporazuma START uredno obavijestila Sjedinjene Američke Države da planira provesti testiranje interkontinentalne balističke rakete. Takva testiranja su rutinska i ovo nije bilo nikakvo iznenađenje. Ne smatramo da testiranje predstavlja prijetnju za SAD ili njegove saveznike", rekao je Kirby.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je uspješno obavljeno prvo testiranje interkontinentalne balističke rakete Sarmat.

Novi START, koji je stupio na snagu 5. februara 2011. godine, ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava, projektila i bombardera koje Rusija i SAD mogu razmjestiti.

Novi START je istekao u aprilu 2021. godine, ali je produžen za još pet godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije