Pendarovski: Ako Rusija osvoji Ukrajinu, najranjivija tačka bit će Banja Luka

2
Anadolija
Pendarovski: Ako Rusija osvoji Ukrajinu, najranjivija tačka bit će Banja Luka
Foto: EPA-EFE / Stevo Pendarovski

Ukoliko Rusija osvoji Ukrajinu, najranjivija tačka na Zapadnom Balkanu bit će Banja Luka, izjavio je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

"U pogledu sigurnosnih posljedica, ukoliko (ruski predsjednik Vladimir) Putin osvoji Ukrajinu, najranjivija tačka na Zapadnom Balkanu je Banja Luka", kazao je on za televizijsku produkciju “Slobodna TV” portala Sloboden Pečat.

Rekao je da određeni broj ljudi u njegovoj zemlji simpatizira Putina te da makedonski narod gaji prijateljske osjećaje spram Rusije, radi "religije, jezika i slovenskog etnikuma".

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

"Ono što me zabrinjava je da se u političkom smislu etnički Makedonci okreću političkim stavovima Rusije", kazao je Pendarovski.

Kaže da je posebno zabrinjavajuće ”što više od 40 posto javnosti Sjeverne Makedonije smatra da je Euroazijska unija alternativa Evropskoj uniji”, ali i da su ”neke partije predominantno za tu opciju, što bi moglo napraviti problem u budućim procesima”.

Rukovodstvo bh. entiteta RS, s administrativnim sjedištem u Banjoj Luci, u proteklih nekoliko godina blokira euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine te je, prema mišljenjima mnogih poznavalaca političkih prilika, Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ”najodaniji Putinov igrač na Zapadnom Balkanu”, prenosi Anadolija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije