Pariz: Evakuirano oko 2.000 putnika s aerodroma

Anadolija
Pariz: Evakuirano oko 2.000 putnika s aerodroma
Evakuirani su putnici na jednom od terminala aerodroma Charles-de-Gaulle u Parizu.

Oko 2.000 putnika na kratko je evakuirano iz sigurnosnih razloga ili, kako je navedeno, terorističke prijetnje. Zbog evakuacije registrirano je i kašnjenje oko 20 letova. 

Zvaničnici aerodroma su pojasnili da su uzbunu zbog terorizma dali zbog jedne osobe koja nije prošla obaveznu sigurnosnu kontrolu. Ta osoba je ušla u "privatno područje" koje koriste zaposlenici aerodroma. 

Teroristički napadi u Parizu, izvedeni 13. novembra 2015. godine, nisu potresli samo Francusku i Europu nego i čitav svijet. Mnogobrojne žrtve negativno su se odrazile na i na politički i društveni život u zemlji. Nakon napada u zemlji je uvedeno vanredno stanje, koje je, prema posljednjoj odluci, produženo do maja 2017. godine.

U nizu napada u Parizu poginulo je 130, a ranjeno gotovo 400 ljudi. Od deset napadača odgovornih za napade 13. novembra, preživio je jedan, Salah Abdselam, uhvaćen prije sedam mjeseci, koji odbija da išta govori.

Odmah nakon napada, francuskih predsjednik Francois Hollande proglasio je vanredno stanje u trajanju od 12 dana (zakonski rok) i saopćio da su zatvorene sve granice. Nedugo zatim saopćeno je kako granice nisu zatvorene, ali su uvedene ponovne kontrole granica.

U julu prošle godine u Nici je izveden još jedan napad u kojem je poginulo 86 osoba. Vanredno stanje je nakon toga produženo, a Parlament će ovog mjeseca šesti put produžiti vanredno stanje u ovoj zemlji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije