Rim / Papina novogodišnja poruka: Nasilje prema ženama vrijeđa Boga

01. 01. 2022. u 12:27:00 Hina

Shares: 0

Papa Franjo pozvao je u novogodišnjoj poruci u subotu, kada Rimokatolička crkva slavi svetkovinu svete Marije Bogorodice i Svjetski dan mira, na prestanak nasilja prema ženama jer povrijediti ženu znači povrijediti Boga.

Slaveći misu u bazilici sv. Petra u Rimu, 85-godišnji papa Franjo činio se u dobroj formi, za razliku od Stare godine, kada je u zadnji trenutak odlučio da neće predvoditi misu, kako se očekivalo, piše Reuters.

Nemoguća dulja stajanja

Papa je u subotu prehodao središnji brod bazilike čitavom duljinom, za razliku od petka navečer, kada je ušao sa sporednog ulaza i odande pratio misu.

Zbog išijasa, uslijed čega se bolovi šire u noge, Papi su ponekad nemoguća dulja stajanja.

U svojoj novogodišnjoj homiliji Papa se usredotočio na teme majčinstva i žena, za koje je kazao da održavaju tkanje života, i uputio jednu od najsnažnijih poruka kojima poziva na okončanje nasilja nad ženama.

"I zato što majke donose život i drže ovaj svijet, učinimo velike napore kako bismo slavili majke i štitili žene", rekao je Franjo i dodao:

"Koliko je samo nasilja usmjereno prema ženama! Neka to prestane! Povrijediti ženu znači povrijediti Boga, koji kroz ženu skrbi za naše čovječanstvo."

Papa je i prošli mjesec u programu za talijansku televiziju, govoreći o ženi koju je tukao bivši suprug, rekao da je porodično nasilje i ono prema ženama gotovo sotonski čin.

Osuđivao porodično nasilje

Od početka pandemije COVID-19, prije gotovo dvije godine, Franjo je nekoliko puta osuđivao porodično nasilje, koje je u mnogim državama poraslo u vrijeme lockdowna jer su tim mjerama žene bile potpuno zatvorene sa svojim zlostavljačima.

U poruci za Svjetski dan mira, koja je objavljena u decembru, papa Franjo pozvao je zemlje da novac koji izdvajaju za naoružanje preusmjere u obrazovanje i osudio je trošenje novca na oružje nauštrb socijalnih davanja.

Godišnja poruka mira šalje se šefovima država i vlada i međunarodnim organizacijama, a Papa po jedan primjerak predaje dužnosnicima koji će ga posjetiti u Vatikanu tijekom godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)