Papa: Suočimo se s odvratnim zločinom pedofilije

Fena
Papa: Suočimo se s odvratnim zločinom pedofilije
FOTO: Fena / Papa Franjo
Papa Franjo obilježio je prvu papinsku posjetu Irskoj u 39 godina priznanjem o propustu crkvenih vlasti da se na primjeren način obračunaju s odvratnim zločinom pedofilije u svojim redovima, koji i dalje predstavlja sramotu za katoličku zajednicu.

On je stigao u subotu u Irsku, u prvu posjetu jednog pape toj zemlji od 1979. godine, kada je Smaragdni otok posjetio papa Ivan Pavao II, u društvo koje se od tada dosta promijenilo i koje je uzdrmano skandalima svećeničkog zlostavljanja djece, zbog kojih Katolička crkva ponovo proživljava krizu.

"Ne mogu a da ne priznam ozbiljan skandal u Irskoj koji je rezultat zlostavljanja mladih ljudi od pripadnika Crkve, koji su bili odgovorni za njihovu zaštitu i obrazovanje. Propust crkvenih vlasti - biskupa, vjerskih velikodostojnika, svećenika i ostalih - da se suoče s tim odvratnim zločinima opravdano je izazvao zgražanje i bijes te i dalje predstavlja sramotu za katoličku zajednicu", kazao je Papa.

Pozvao je Irsku da ne zaboravi "moć kršćanske poruke", koja je održala zemlju u prošlosti i koja to može činiti i u budućnosti.

Premijer Leo Varadkar, homoseksualac koji je bio dio uspješne kampanje za legalizaciju istospolnih brakova i liberalizaciju pobačaja, kazao je da su zbog zločina pedofilije u Crkvi "rane još uvijek otvorene" te da "treba još puno učiniti kako bi se postigla pravda, istina i zacijelile rane žrtava i preživjelih".

"Sveti oče, molim Vas da iskoristite svoj položaj da se to učini ovdje, u Irskoj, i širom svijeta… Moramo se sada pobrinuti da se sa riječi pređe na djela", rekao je on.

Papa je posjetu Irskoj počeo susretom s predsjednikom Michaelom D. Higginsom u njegovoj rezidenciji, gdje se sastao i s azilantskom porodicom iz Sirije, ponovo uputivši poziv za pronalaženje rješenja za izbjegličku krizu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije