Muslimanka tužila američke vlasti zbog oduzimanja iPhonea na granici

J. M.
Muslimanka tužila američke vlasti zbog oduzimanja iPhonea na granici
Amerikanka Rejhane Lazoja, čiji su pametni telefon preuzeli službenici za kontrolu granice, tužila je službu američke carinske i granične kontrole (CBP).

Krajem februara, Rejhane Lazoja vratila se kući iz Švicarske i sletjela na Newark Liberty International Airport (New Jersey) u SAD-u. 

Kada je stigla na graničnu kontrolu na aerodromu Newark, granični službenik je zatražio od nje da otključa smartphone iPhone 6S Plus. Lazoja je odbila zahtjev zbog čega je njen telefon zaplijenjen i vraćen vlasnici tek u julu.

Prema dokumentima, telefon je bio u posjedu službenika granične službe više od 150 dana.

Advokati Rejhane Lazoja žele da znaju koji su podaci kopirani s mobitela. Vjerujući da je istraga nezakonita, ona je tužila CBP i traži da se kopirani podaci s telefona vrate njenoj ličnoj svojini.

"Zapljena, zadržavanje i bilo kakva distribucija njene imovine bez osnovane sumnje, vjerovatnog razloga ili naloga, predstavlja kršenje prava Rejhane Lazoje prema četvrtom amandmanu Ustava SAD-a i u suprotnosti su s odlukama o oduzimanju digitalnih uređaja za čuvanje podataka bez naloga", navodi se u tužbi.

Zapisnici ukazuju da je Lazoja, inače američka državljanka muslimanske vjeroispovjesti koja nosi hidžab, imala telefonske razgovore s advokatima na Vijeću za američko-islamske odnose. Ovi razgovori bi se smatrali povjerljivim privatnim komunikacijama.

Pored bilo kakvih kopija podataka, Lazoja traži garanciju CBP-a da su svi podaci izbrisani iz njihovih sistema i bilo koje treće strane (poput sličnih agencija za sprovođenje zakona) koje su mogle doći u posjed informacija s telefona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije