'Ne tražite od pravoslavaca da pređu na katoličanstvo'

Radiosarajevo.ba
'Ne tražite od pravoslavaca da pređu na katoličanstvo'
Anadolija / Papa u Tbilisiju
Iako je nekoliko stotina pristalica tvrdolinijaške Unije pravoslavnih roditelja u petak protestiralo protiv dolaska pape Franje u Tbilisi, papa je poslao poruku mira.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo predvodio je danas misu u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju, u okviru programa svoje posjete toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Nekoliko stotina pristalica tvrdolinijaške Unije pravoslavnih roditelja u petak se okupilo ispred stadiona u Tbilisiju kako bi protestovali protiv dolaska pape Franje.

U subotu je, međutim, papa Franjo poručio da katolici nikada ne moraju tražiti od pravoslavaca da pređu na njihovu vjeru, jer “katolici su vaša braća i sestre“.

Osim gruzijskog predsjednika Giorgi Margvelashvili na misi nije bilo istaknutih političara, koji su se vjerovatno plašili reakcije tvrdokornih pravoslavnih birača uoči parlamentarnih izbora sljedeće sedmice.

Prema podacima Vatikana u Gruziji većinu stanovništa čine pravoslavci, dok je katolika tek oko tri posto, odnosno 112.000 ljudi.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije