Papa: Pohlepa i glad za moći su toliko jaki da neki žele čak i svoje komšije pojesti

4
Radiosarajevo.ba
Papa: Pohlepa i glad za moći su toliko jaki da neki žele čak i svoje komšije pojesti
Foto: EPA / Papa Franjo

Papa Franjo je jučer na Badnjak, aludirajući na rat u Ukrajini i druge sukobe, poručio katolicima da su pohlepa i glad za moći toliko jaki da neki žele "čak i svoje komšije pojesti".

Na proslavi desetog Božića u svome pontifikatu, Franjo je vodio svečanu božićnu misu u bazilici svetog Petra, prenosi Hina.

Kao i posljednjih nekoliko mjeseci, zbog bolesti koljena nije mogao dugo stajati, pa je misu umjesto njega na oltaru najveće kršćanske crkve služio kardinal. Sjedeći kraj oltara, Franjo se u propovijedi bavio temom pohlepe i konzumerizma, zamolivši ljude da gledaju dalje od trošenja novca koji je zasjenio slavlje i da misle na one koji pate zbog rata i siromaštva.

Lažna fotografija: Cunami - Rulof se nije potpisao na sarajevski tramvaj

Lažna fotografija: Cunami - Rulof se nije potpisao na sarajevski tramvaj

Papa poručio osoblju Vatikana: "Među nama vreba demon!"

Papa poručio osoblju Vatikana: "Među nama vreba demon!"

"Muškarci i žene na našemu svijetu zbog gladi za bogatstvom i moći jedu čak i svoje komšije, braću i sestre", kazao je. "Koliko smo ratova već vidjeli! A gdje se sve, čak i danas, prema ljudskom dostojanstvu i slobodi odnosi s prijezirom!"

Otkad je Rusija u veljači napala svoga susjeda, Franjo je u gotovo svakom svom javnom istupu govorio protiv rata, najmanje dvaput tjedno, osuđujući, kako kaže, zvjerstva i ničime izazvanu agresiju. U subotu navečer nije izrijekom spomenuo Ukrajinu.

"Kao i uvijek, glavne žrtve ljudske pohlepe su slabi i ranjivi", rekao je Papa, osudivši "halapljivost za novcem, moći i užicima."

"Najviše od svega mislim na djecu koju proždiru rat, siromaštvo i nepravda", istaknuo je spomenuvši i "nerođenu, siromašnu i zaboravljenu djecu". Ranije ovaj mjesec, Franjo je ljude pozvao da potroše manje novca na božićna slavlja i poklone te da razliku pošalju Ukrajincima kako bi im se pomoglo da prežive zimu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije