97. dan invazije: Papa Franjo molio za mir u Ukrajini

1
Radiosarajevo.ba
97. dan invazije: Papa Franjo molio za mir u Ukrajini
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Danas je 97 dan ruske invazije na Ukrajinu. Pratimo dešavanja, nove informacije objavljujemo iz minute u minutu.

  • Europska unija je postigla dogovor o zabrani ruske nafte
  • Zaharova se bijesnom objavom obratila BiH i Balkanu, napala je NATO i Britaniju
  • Nizozemska kompanija: Rusija sutra prekida isporuku plina Nizozemskoj
  • Na pomolu je dogovor oko izvoza ukrajinskog žita morskim putem, Putin je rekao da je spreman to podržati
  • Biden opovrgava da će SAD Ukrajini poslati raketne sisteme kojima se može gađati Rusija
  • Francuski novinar ubijen je tokom evakuacije u regiji Luhansk na istoku Ukrajine, izjavio je regionalni guverner Serhij Haidai
  • Guverner Luhanska objavio je da ruske snage napreduju prema centru Severodonjecka
  • Ruski šef diplomacije rekao je da je "oslobođenje Donjecka i Luhanska apsolutni prioritet Rusije"
  • Zelenski je smijenio lokalnog šefa državne službe sigurnosti u Harkivu
  • Rusija priznala da u Ukrajini koristi najnoviji tip termobaričnih raketa
  • Njemački ministar gospodarstva kaže da se "urušava jedinstvo" EU oko sankcija Rusiji
23:00

Ukrajinske snage napredovale su na jugu zemlje, u regijama Herson i Harkiv te uspijevaju obuzdati ruske snage u Zaporižju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom večernjem obraćanju.

Pohvalio je i novi paket sankcija koji je odobrilo Europsko vijeće, a kojim bi se smanjio uvoz ruske nafte.

"Zahvalan sam svima na ovom sporazumu. To će gurnuti Rusiju na rub svjetske ekonomije. Rusija se neće moći prilagoditi što to znači da će biti poražena", kazao je Zelenskij.

22:00

Papa  Franjo je predvodio međunarodnu molitvu za mir u Ukrajini i drugim dijelovima svijeta pogođenima ratom, sjedeći u invalidskim kolicima ispred spomenika koji Rimljani tradicionalno povezuju s mirom.

Papa je u Rimu posjetio baziliku Santa Maria Maggiore te se molio pred kipom Marije Kraljice mira.

Papa Benedikt XV. naručio je taj spomenik 1918., tražeći Boga da dovrši Prvi svjetski rat.

Vjernici u Ukrajini, Iraku, Siriji i drugim mjestima videovezom su pratili ceremoniju, a katolici širom svijeta molili su u isto vrijeme.

21:00

Njemačka je najavila novi dogovor s Grčkom o slanju oklopnih vozila u Ukrajinu

Njemačka će Grčkoj isporučiti oklopna vozila (IFV) kako bi Atena nakon toga mogla Ukrajini proslijediti oružje sovjetskog tipa, kazao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Dodao je kako je s grčkim premijerom postignut dogovor.

 

20:00

Ukrajina: Rusi su zauzeli 70% Severodonjecka, siluju i muče naše žene

Serhij Hajdaj priznao je da bi zauzimanje grada imalo veliki značaj za Rusiju, ali smatra kako bi se ukrajinske trupe mogle taktički povući iz grada kako bi se spasili životi i onda zauzeti odbrambene položaje kako bi zaustavile daljnje rusko napredovanje.

19:00

Rusi su u zračnom napadu pogodili spremnik dušične kiseline koji se nalazio u Sjeverodonjecku, rekao je lokalni ukrajinski guverner.

Serhij Hajdaj pozvao je lokalno stanovništvo da ne napušta skloništa zbog otrovnih para koje dolaze iz pogođenog spremnika, piše Sky News.

Hajdaj je objavio fotografije na kojima se vidi kako se iznad stambenih zgrada diže oblak ružičastog dima.

"Nemojte izlaziti iz skloništa", napisao je guverner i pozvao građane da koriste gas-maske.

18:00

Nakon što su Rusi prošlog mjeseca raketirali i uništili najveću rafineriju nafte u Kremenčuku, Ukrajina je sada postala potpuno ovisna o uvozu goriva, rekao je danas Andrij Zakrevskij, predsjednik ukrajinskog Udruženja za naftu i plin.

"Sada smo potpuno ovisni o uvozu goriva. Pod pritiskom su i opskrbni lanci putem željeznice. Na granicama su redovi, a ako dodate još 3000 kamiona s gorivom, povećat će se opterećenje logističkih ruta", rekao je Zakrevskij, a prenosi CNN.

17:00

Ukrajinski parlament smijenio je državnu pravobraniteljicu za ljudska prava Ljudmilu Denisovu, rekavši da je podbacila u svojoj ulozi.

Parlament je velikom većinom izglasao nepovjerenje Denisovoj, s 234 glasa za, 9 protiv te 28 suzdržanih, piše CNN.

16.45

Nakon što su Rusi prošloga mjeseca raketirali i uništili najveću rafineriju nafte u Kremenčuku, Ukrajina je sada postala potpuno ovisna o uvozu goriva, rekao je danas Andriij Zakrevskji, predsjednik ukrajinskog Udruženja za naftu i plin.

"Sada smo potpuno ovisni o uvozu goriva. Pod pritiskom su i opskrbni lanci putem željeznice. Na granicama su redovi, a ako dodate još 3.000 kamiona s gorivom, povećat će se opterećenje logističkih ruta", rekao je Zakrevskji, a prenosi CNN.

16.30

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov planira posjetiti Tursku s vojnim izaslanstvom 8. juna kako bi razgovarao o stvaranju potencijalnog morskog koridora za izvoz poljoprivrednih dobara iz Ukrajine.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je danas da je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao turskom predsjedniku Erdoganu da je Rusija spremna u koordinaciji s Turskom omogućiti nesmetan izvoz žitarica iz ukrajinskih luka.

16.15

Tajvan je danas najavio da će pet ukrajinskih gradova, uključujući Harkiv, donirati 6 miliona dolara za pomoć pri obnovi škola i civilne infrastrukture, navodi se u saopćenju tajvanskog ministarstva vanjskih poslova, a prenosi CNN.

U telefonskom razgovoru s gradonačelnikom Harkiva Ihorom Terehovom, tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu rekao je da će Taipei donirati 2 miliona dolara Harkivu i po dodatnih 500.000 dolara Černihivu, Mikolajivu, Sumiju i Zaporižji.

15.55

U nekoliko gradova na jugu Ukrajine pod ruskom kontrolom uvedena je potpuna informacijska blokada.

Ruska vojska navodno prodaje SIM kartice stanovnicima, rekli su danas ukrajinski dužnosnici.

15.25

Pavlo Kirilenko, guverner Donjecka, rekao je da su ruske snage pogodile stambenu zonu u gradu Slavjansku. 

"Cijeli teritorij Donjecke regije sada je bojno polje. Svaki civil koji ostane u regiji, meta je Rusa. Svaki takav udar okrutan je podsjetnik da u regiji Donjeck sada nema sigurnih mjesta. Evakuirajte se! Evakuacija spašava živote", napisao je Kirilenko na Telegramu.

15:00

Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova rekla je da će krenuti s procesuiranjem 80 osumnjičenih ratnih zločinaca, prenosi Reuters.

Venediktova je također objavila da će se Estonija, Latvija i Slovačka pridružiti Ukrajini, Litvi i Poljskoj u naporima.

14:30

Zamjenik čelnika ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, Dmitrij Medvedev, izjavio je da sankcije protiv njegove zemlje, među kojima su nove kaznene mjere protiv izvoza nafte će naškoditi stanovnicima Rusiije i motivirane su mržnjom.

Medvedev, koji je također bivši predsjednik i premijer, napisao je na aplikaciji poruka Telegram u utorak da sankcije ne pogađaju rusku političku elitu i neće biti “fatalne” po velike firme, ali su “precizno usmjerene protiv naroda Rusije”.

On tvrdi da su mjere protiv naftnog i gasnog sektora usmjerene da prinude vladu da uvede budžetske uštede.

14:00

Slovenski premijer na odlasku Janez Janša ocijenio je da dogovor o postupnoj zabrani uvoza nafte iz Rusije ne rješava u cijelosti problematiku stanja u Ukrajini jer će Rusija zbog rasta cijena energenata na svjetskom tržištu i dalje imati sredstva za finansiranje rata.

"Nafta je manji dio problema kad je riječ o sankcijama protiv Rusije koje se tiču energetike, a najtvrđi orah će biti embargo na ruski plin", rekao je Janša novinarima koji prate izvanredni summit Europske unije u Bruxellesu, dodavši kako želi sreću onima kojima ostaje da riješe tu "kvadraturu kruga".

13:30

Ruski političar Oleg Morozov predložio je otmicu ministra obrane NATO-a u Ukrajini i njegovo dovođenje u Moskvu na ispitivanje, javlja Reuters.

12:30

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga saopštio je da je od početka rata u toj zemlji ubijeno najmanje 30.500 ruskih vojnika, među kojima 150 u posljednja 24 sata, javlja Anadolu Agency (AA).

Rusija je 24. februara započela napad na Ukrajinu, a u saopštenju Generalštaba ukrajinske vojske se navodi da njihove snage nanose velike gubitke ruskoj vojsci.

U saopštenju se navodi da su ukrajinske snage od početka rata uništile 208 ruskih aviona, 174 helikoptera, 1.358 tenkova, 3.302 oklopna vozila, 649 komada artiljerije, 207 raketnih bacača i 93 sistema protivvazdušne odbrane.

Rusija je također izgubila 2.275 vozila, 13 brodova i čamaca i 515 bespilotnih letjelica zajedno sa 120 krstarećih projektila, dodaje se u saopštenju.

Rusija tvrdi da je broj poginulih vojnika znatno manji od ukrajinskih brojki.

12:00

11:30

Latvijski premijer Arturs Krišjānis Kariņš pozdravio je posljednju rundu sankcija Moskvi, rekavši da što su sankcije jače, rat će brže završiti.

"Sve su države članice odlučne odmaknuti se od ruske energetske ovisnosti", rekao je po dolasku na poseban sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu.

11:00

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov posjetit će Saudijsku Arabiju u srijedu, gdje će se sastati s ministrima vanjskih poslova članica Vijeća za zalivsku saradnju (GCC), saopćila su dvojica zalivskih zvaničnika u utorak.

Očekuje se da se Lavrov sastane s ministrima Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana, Kuvajta, Bahreina i Katara u sjedištu GCC u Rijadu, saopćili su zvaničnici koji su tražili da ne ostanu imenovani.

Nije rečeno šta će biti tema sastanaka, ali su zvaničnici saopćili da će šest zalivskih ministara također održati online sastanak s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, nakon njihovih razgovora s ruskim šefom diplomatije. Oni su odbili pružiti detalje.

10:20

Dotok prirodnog gasa u Nizozemsku obustavljen je zbog nepoštovanja odluke o plaćanju u rubljama, saopštila je u utorak ruska energetska kompanija Gazprom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Gazprom je saopštio da nizozemska kompanija za prirodni gas GasTerra nije izvršila potrebnu uplatu u rubljama za isporuku ruskog gasa.

GasTerra, koja kupuje i trguje gasom u ime holandske vlade, saopštila je da je ugovorila na drugom mjestu dvije milijarde kubnih metara gasa koje je očekivala da će dobiti od Gazproma do oktobra.

Gazprom je ranije zaustavio isporuke prirodnog gasa u Poljsku, Bugarsku i Finsku zbog odbijanja zahtjeva Moskve da plate u rubljama.

09:40

09:30

Kako javlja The Guardian, stigla je prva reakcija iz Rusije na odluku EU o zabrani ruske nafte.

Ruski stalni predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov oglasio se na Twitteru nakon objave predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

"Kako je jučer (Von der Leyen) ispravno rekla, Rusija će naći druge uvoznike.

Važno je napomenuti da ona sada proturječi svojoj jučerašnjoj izjavi. Vrlo brza promjena načina razmišljanja ukazuje da EU nije u dobrom stanju", napisao je.

09:00

Isplovio je prvi teretni brod iz ukrajinske luke Mariupolj otkako je Rusija zauzela grad i krenuo na istok prema Rusije, rekao je proruski separatistički čelnik ukrajinske odcijepljene regije Doneck.

Ukrajina je priopćila da isporuka metala Rusiji iz Mariupolja, čije je zauzimanje Moskvi dalo kopneni most koji povezuje Rusiju i proruski separatistički teritorij s anektiranim Krimom, predstavlja pljačkanje.

08:00

U zračnom napadu Rusa u Slovjansku troje poginulih, šest ranjenih, izvijestio je guverner Donjecke oblassti Pavlo Kirilenko, javlja Index.hr.

07:20

Kako je saopšteno iz Direkcije za komunikacije ureda predsjednika Turske, Erdogan i Zelenski su razgovarali o najnovijim dešavanjima u ratu Rusije i Ukrajine.

Erdogan je tom prilikom kazao da je Turska uložila sve moguće napore da se pregovori Ukrajine i Rusije nastave, te da su spremni i dalje pružiti potrebnu podršku, uključujući i ulogu posrednika.

Erdogan je još kazao i da Turska pridaje posebnu važnost uspostavljanju sigurnog koridora za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda morskim putem.

06:55

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da je postignut sporazum o zabrani uvoza ruske nafte u EU.

"Ovo odmah pokriva više od dvije trećina uvoza nafte iz Rusije, smanjujući ogroman izvor finansiranja za ruski ratni stroj. To stvara maksimalni pritisak na Rusiju da okonča rat", poručio je Michel.

EU je također navodno dogovorio sporazum o zabrani 90 posto ruskog uvoza nafte u blok od 27 zemalja do kraja 2022. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije