95. dan invazije: Lavrov otkrio šta je prioritet Rusije

1
Radiosarajevo.ba
95. dan invazije: Lavrov otkrio šta je prioritet Rusije
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu
23:05

Oslobođenje ukrajinskog Donbasa je bezuvjetni prioritet za Moskvu, dok bi ostali ukrajinski teritoriji mogli sami odlučiti o svojoj budućnosti, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

21:41

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski komentirao je svoj današnji posjet Harkivu.

"Harkiv je pretrpio strašne udarce okupatora. Na istok i sjever gledaju crne, polurazrušene stambene zgrade, odakle je pucalo rusko topništvo, odakle su stizale ruske borbene letjelice", kazao je Zelenski, prenosi CNN.

"Rusija je već izgubila bitku za Harkiv, bitku za Kijev i sjever naše zemlje. Ali je izgubila i vlastitu budućnost i sve kulturne veze sa slobodnim svijetom", dodao je.

Ukrajinski predsjednik je pohvalio vlasti u Harkivu, osim lokalnog vodstva sigurnosne službe. Kazao je da je smijenio lokalnog šefa državne sigurnosne službe u Harkivu jer "nije radio na zaštiti grada nakon početka invazije i mislio je samo na sebe".

Zelenski je dodao da je trećina regije Harkiv još uvijek pod okupacijom i da će ukrajinske snage sigurno osloboditi sav teritorij.

18:37

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg želi organizovati sastanak Turske, Švedske i Finske, saopćio je Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Turski list "Hurriyet" prenio je komentare Kalina, koji je rekao da Stoltenberg "ima određene inicijative i namjere".

"Iskreno govoreći, ne održavamo sastanke samo radi njihovog održavanja. Ako želimo da postignemo neki rezultat, očekujemo da će dvije delegacije odgovoriti u tom smjeru, jer mi stremimo ka procesu koji obuhvata konkretne korake usredsređene na rezultate", istakao je Kalin.

Erdogan je prošle sedmice postavio uslove za Švedsku i Finsku kako bi dobile podršku Ankare za članstvo u Alijansi, rekavši da moraju da prestanu da pružaju finansijsku i političku podršku "terorističkim" grupama koje prijete državnoj bezbjednosti Turske, prije svega Radničkoj partiji Kurdistana (PKK).

17:23

Gradski vijećnik Mariupolja, ukrajinskog lučkog grada koji je pao u ruske ruke, za ukrajinsku je TV stanicu Espreso govorio o trenutnom stanju u tom gradu na jugoistoku Ukrajine.

Oleksandr Lašin kaže da su uslovi u gradu užasni te da nedostaje vode i struje.

"U Mariupolju je kolaps. Na nekim mjestima ima struje i okupatori su nekim ljudima dali vode, ali ulice su poplavljene. Po cestama se izlijeva kanalizacija, posvuda smrdi. Osjeti se i smrad mrtvih tijela", rekao je Lašin.

"Ruski okupatori ne mogu uvesti red. Građani ne mogu otići, oni su naprosto zarobljenici okupatora", dodao je.

15:52

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da ta zemlja, sve dok je on na njenim čelu, neće dozvoliti da zemlje koje "podržavaju terorizam" postanu članice NATO-a.

Erdogan je u razgovoru s novinarima na povratku iz Azerbejdžana rekao da pregovori Turske, Švedske i Finske nisu bili na željenom nivou. Riječ je o pregovorima koje su delegacije tri zemlje vodile u Ankari povodom zahtjeva Švedske i Finske za prijem u NATO.

“Nažalost, razgovori naše delegacije sa Finskom i Švedskom nisu bili na željenom nivou“, naglasio je Erdogan.

Ističući kako Švedska i Finska imaju velika očekivanja od tih pregovora, Erdogan je rekao da te zemlje nisu poduzele potrebne korake u vezi s turskim zahtjevima i dodao je da "teroristi čak i sada šetaju ulicama Stockholma", uz zaštitu policije.

“Ne možemo ponoviti greške napravljene u prošlosti u prijemu zemalja koje prihvataju i hrane takve teroriste unutar NATO-a koji je sigurnosna organizacija“, rekao je Erdogan.

14:18

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski lider Vladimir Putin razgovarali su telefonom o situaciji u Ukrajini i razvoju događaja oko Kosova, saopštio je Kremlj.

U saopštenju koje su izdali saopšteno je da će Rusija nastaviti nesmetane isporuke gasa Srbiji.

"Održan je telefonski razgovor predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem… Dogovoreno je, između ostalog, da Rusija nastavi nesmetane isporuke prirodnog gasa Srbiji", navodi se u saopštenju.

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić - undefined

Foto: EPA-EFE: Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

13:30

Poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, rekao je da razumije odluku ukrajinskog ogranka crkve da prekine veze sa Moskvom.

"U potpunosti razumemo kako Ukrajinska pravoslavna crkva pati danas", rekao je poglavar Ruske pravoslavne crkve u katedrali Hrista Spasitelja u centru Moskve.

12:00

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga saopćio je da je od početka rata u toj zemlji ubijeno najmanje 30.150 ruskih vojnika i da je uništeno 207 aviona, 174 helikokova i 1.330.

Rusija je 24. februara započela napad na Ukrajinu, a u saopćenju Generalštaba ukrajinske vojske navodi da su njihove snage nanose velike gubitke ruske vojske.

11:01

EU je predložio embargo na morsku sirovu naftu iz Rusije, dok je odustao od nametanja ograničenja na uvoz iz ključnog naftovoda Družba, glavnog mađarskog izvora uvoza sirove nafte, kako bi udovoljio prigovorima Budimpešte.

Države članice postupno će ukinuti uvoz morske sirove nafte za šest mjeseci, a rafiniranih naftnih derivata za osam mjeseci, kažu izvori za Bloomberg.

10:00

Andrei Kelin, ruski ambasador, u razgovoru za BBC rekao je da je Rusija odustala od Kijeva.

"Da, mislim da je", rekao je na pitanje britanskog novinara. Dodao je da nitko od ruskih čelnika, uključujući Vladimira Putina, nikada nije rekao da želi zauzeti Kijev.

"Ne vjerujem da je moguće zauzeti ili okupirati Kijev, to je veliki grad."

Upitan zašto su ruske snage bile u regiji u blizini glavnog grada Ukrajine ako nikada nisu planirali zauzeti Kijev.

09:05

Rusija nastavlja da isporučuje gas u Evropu preko Ukrajine, potvrdio je Gazprom.

Ruski proizvođač gasa rekao je da je njegova opskrba preko ulazne tačke Sudža iznosila 44,1 milion kubnih metara, u odnosu na 43,95 u subotu.

Iznos je još uvijek manji od onoga koji je viđen ranije u maju, koji je iznosio 95,8 miliona cm prije nego što je Ukrajina zbog rata zaustavila rutu kroz Kijev.

07:40

Borbe za istočni ukrajinski grad Sjeverodonjeck se nastavljaju, a ruske snage provode napade, saopćio je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

"Uz korištenje topništva, ruske snage izvele su jurišne operacije na području grada Severodonjecka", navodi se u saopćenju Glavnog stožera.

07:22

Savjetnik ukrajinskog predsjednika i pregovarač u mirovnim pregovorima Mihajlo Podoljak rekao je da se ne može vjerovati bilo kakvom sporazumu s Rusijom.

"Bilo kakav sporazum s Rusijom nije vrijedan prebijene pare. Može li se pregovarati sa zemljom koja uvijek cinično i propagandistički laže?", napisao je na Telegramu.

"Rusija je dokazala da je barbarska zemlja koja prijeti svjetskoj sigurnosti, a barbare se može zaustaviti samo silom", dodao je Podoljak.

Posljednji izravni pregovori između Rusije i Ukrajine održani su 29. marta.

U toku je 95. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni podaci do sada:

- Ukrajinski premijer objavio štetu koju je njegova zemlja pretrpjela od početka rata

- U Ukrajinu su stigle moćne protubrodske rakete tipa Harpoon poslane iz zapadnih zemalja

Rusija je objavila da su zauzeli strateški važan grad Liman u regiji Donjeck

- Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kaže da je "Zapad objavio totalni rat Rusiji"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije