Papa Franjo upozorio na nepravedna rješenja za Bliski istok

Radiosarajevo.ba
Papa Franjo upozorio na nepravedna rješenja za Bliski istok
Foto: Unilad.co / Papa Franjo

U govoru u nedjelju, tokom posjete italijanskom lučkom gradu Bariju, papa Franjo dotakao se mnogih područja rata i sukoba, uključujući Bliski istok i Sjevernu Afriku, prenosi Al Jazeera Balkans.

Papa Franjo upozorio je na "nepravedna" rješenja čiji je cilj okončanje sukoba između Izraelaca i Palestinaca.

Američki predsjednik Donald Trump uz prisustvo premijera Izraela Benjamina Netanyahua 28. januara 2020. predstavio je takozvani bliskoistočni mirovni plan. U okviru plana, Trump je kazao kako prihvataju da je Jerusalem nedjeljivi glavni grad Izraela te da je ovo posljednja prilika za nezavisnu palestinsku državu i Palestince.

Novi američki mirovni plan omogućio bi Izraelu da anektira sva svoja naselja zajedno sa strateškom dolinom Jordana. Dala bi se Palestincima ograničena autonomija na nekoliko dijelova teritorija sa glavnim gradom na periferiji Jerusalema, ali samo ako ispunjavaju stroge uvjete.

„Plaši me kada čujem govore nekih vođa o novim oblicima populizma“, rekao je Papa.

Također je istaknuo i da se valovi izbjeglica koje bježe od sukoba, posljedica klimatskih promjena i drugih nedaća "prikazuju kao invazija".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije