Papa Franjo: Pogrešno je misliti da je ovo rat između Rusije i Ukrajine, to je svjetski rat

6
AA
Papa Franjo: Pogrešno je misliti da je ovo rat između Rusije i Ukrajine, to je svjetski rat
FOTO: EPA / Papa Franjo

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo izjavio je na nedavnom putovanju u Kazahstan da je greška nazivati ​​sukob u Ukrajini rusko-ukrajinskim ratom, jer je to u stvarnosti svjetski rat, saopštio je u srijedu Vatikan.

Kako prenose medijske kuće bliske Vatikanu, papa se susreo s pojedinim sveštenicima jezuitima tokom svoje posjete Kazahstanu sredinom septembra.

Navodi se da je tokom posjete poglavar Rimokatoličke crkve i predsjednik Vatikana dao izjavu jezuitskoj publikaciji "La Civilta Cattolica", a tokom susreta govorio je i o aktuelnom ratu u Ukrajini.

Papa Franjo: Migrante treba dočekati, pratiti, promovirati i integrirati

Papa Franjo: Migrante treba dočekati, pratiti, promovirati i integrirati

"Rat je u toku. Mislim da je pogrešno misliti o tome kao o kaubojskom filmu u kojem postoje dobri i loši likovi. Također je pogrešno misliti da je ovo rat između Rusije i Ukrajine. Ne. To je svjetski rat", izjavio je papa.

Franjo je također napomenuo da posjeta Ukrajini, za koju je ranije najavio da će biti moguća, u ovoj fazi nije u planu.

Papa Franjo je rekao da su mu, dok je bio u Kazahstanu, dolazili neki ukrajinski gosti. Jedan od njih je bio vojni oficir odgovoran za razmjenu zarobljenika između Rusije i Ukrajine koju je najavio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Navodi se da je oficir pitao papu može li se nešto učiniti po tom pitanju te je dao listu od 300 zarobljenika. Papa je otkrio da je ovo pitanje potom prenio direktno ruskom ambasadoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije