Papa Franjo ide u Francusku, objavljen plan posjete

0
Hina
Papa Franjo ide u Francusku, objavljen plan posjete
Foto: EPA / Papa Franjo

Papa Franjo će 22. i 23. septembra boraviti u Marseilleu, a u petak, 22. septembra, sastat će se s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, objavio je Vatikan.

Kada je Marsejska biskupija u martu najavila papinu posjetu, programom je bilo predviđeno da Sveti Otac ondje boravi samo u subotu, 23. septembra.

Službeni je Vatikan u subotu objavio da će Papa u Marseille doputovati u petak, 22. septembra, sredinom poslijepodneva, a na aerodromu Marseille dočekat će ga francuski predsjednik Macron.

Tijelo sina proslavljenog trenera tuzlanske Slobode pronađeno u Beogradu

Tijelo sina proslavljenog trenera tuzlanske Slobode pronađeno u Beogradu

Nakon toga će voditi molitvu u bazilici Notre-Dame de la Garde, a potom će uslijediti vjerska kontemplacija blizu spomenika posvećenog migrantima koji su nestali u moru.

Subota je posvećena Papinom privatnom susretu s osobama koje žive u ekonomskoj nesigurnosti i sastanku s francuskim predsjednikom, a završit će velikom misom na stadionu Vélodrome.

Argentinski papa će Marseille posjetiti u sklopu Mediteranskih teoloških susreta kojima će prisustvovati šezdesetak predstavnika crkve s pet obala Sredozemlja (sjeverne Afrike, istočnog Sredozemlja, središnjeg Sredozemlja, Crnog mora i Bliskog istoka), kao i šezdesetak mladih ljudi iz nabrojenih zemalja. Susret će se održati od 18. do 24. septembra.

Ova papina posjeta Francuskoj prva je posjeta jednog pape toj zemlji nakon posjete njegovog prethodnika Benedikta XVI. 2008. godine.

Franjo je bio u Strasbourgu 2014., ali u sklopu posjete europskim institucijama.

"Poput cijele Francuske, radosni smo što ćemo ugostiti Svetog Oca koji će, zajedno s biskupima i mladima iz mediteranskih zemalja, sudjelovati u marsejskom izdanju Mediteranskih teoloških susreta", objavio je kardinal Jean-Marc Aveline, nadbiskup Marseillea.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije