Pakt s Velikom Britanijom i SAD-om: Australija kupuje najmanje tri podmornice na nuklearni pogon

0
AA
Pakt s Velikom Britanijom i SAD-om: Australija kupuje najmanje tri podmornice na nuklearni pogon
Foto: Twitter / Predstavnici članica AUKUS pakta

Australija će kupiti najmanje tri konvencionalno naoružane podmornice na nuklearni pogon (SSN) u okviru trilateralnog bezbjednosnog partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Velikom Britanijom, a radiće zajedno na razvoju nove, najsavremenije podmornice, objavile su ove zemlje u ponedjeljak.

"Prodaja tri podmornice klase Virginia iz SAD-a biće predmet odobrenja Kongresa, a Australiji se daje mogućnost kupovine još dvije ako bude potrebno", navodi se u zajedničkom saopštenju američkog predsjednika Joea Bidena, premijera Australije Anthonya Albanesea i britanskog premijera Rishija Sunaka.

Ove države najavile su formiranje AUKUS-a, trilateralnog sporazuma o bezbjednosti za indo-pacifičku regiju, 15. septembra 2021. godine, osmišljenog prvenstveno imajući na umu Kinu koja postaje sve snažnija u regionu.

Djevojčica (6) pala sa 13. sprata i preživjela

Djevojčica (6) pala sa 13. sprata i preživjela

Zemlje će zajednički razvijati još jednu nuklearnu podmornicu nazvanu SSN-AUKUS u okviru onoga što nazivaju svojom prvom velikom inicijativom.

"Biće bazirana na dizajnu nove generacije Velike Britanije koja uključuje tehnologiju iz sve tri zemlje, uključujući vrhunske tehnologije podmornica iz SAD-a", naveli su lideri, a izgradnja bi trebala početi prije kraja decenije.

Velika Britanija planira isporučiti svoj prvi SSN-AUKUS krajem 2030-ih, a Australija početkom 2040-ih.

Biden se trenutno nalazi u južnom kalifornijskom gradu San Diegu na sastanku sa Sunakom i Albaneseom.

Osim razvoja podmornica na nuklearni pogon, Australija će poslati vojno i civilno osoblje da se pridruži mornarici SAD-a i Velike Britanije da bi se ubrzala njihova obuka na novim podmornicama. SAD će ove godine povećati broj posjeta SSN lukama u Australiji, a mornari iz Australije će im se pridružiti na dodatnoj obuci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije