Australija kupuje nuklearne podmornice od Sjedinjenih Američkih Država

0
Anadolija
Australija kupuje nuklearne podmornice od Sjedinjenih Američkih Država
PrtScr / Nuklearna podmornica - USS Connecticut

Australija bi trebala kupiti nekoliko američkih podmornica na nuklearni pogon klase Virginia, kako bi modernizirala svoju flotu, potvrdilo je nekoliko neimenovanih evropskih i američkih zvaničnika, koji su upoznati s tim pitanjem.

Ugovor o kupovini podmornica biće objavljen u ponedjeljak kada se američki predsjednik Joe Biden, australski premijer Anthony Albanese i britanski premijer Rishi Sunak sastanu u San Diegu radi razgovora o nuklearnom partnerstvu poznatom kao AUKUS.

Pakt o pacifičkoj sigurnosti prvi put je najavljen u septembru 2021. godine, a očekuje se da će uključivati i saradnju na hipersoničnim projektilima, umjetnoj inteligenciji i kibernetičkom ratovanju.

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

Dogovor iz 2021. otvorio je put Australiji da dobije pristup podmornicama na nuklearni pogon, koje su sposobnije od onih na konvencionalni.

Nakon dogovora, Australija je raskinula ugovor s Francuskom vrijedan 66 milijardi dolara (122 milijardi KM) za kupovinu francuske flote konvencionalnih podmornica, što je izazvalo diplomatski sukob unutar zapadnog saveza.

Podmornice, od kojih svaka košta tri milijarde dolara (5.5 milijardi KM), grade se u brodogradnji u Virginiji i Connecticutu. Prema uslovima sporazuma, podmornice će se na kraju takođe proizvoditi u Velikoj Britaniji i Australiji uz američku tehnologiju i podršku. Prvobitni planovi predviđali su da se sve podmornice grade u Adelaideu, u Australiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije