"Paklena sedmica": Na obuci za američki SEAL jedan kandidat umro, drugi u bolnici

1
Radiosarajevo.ba
"Paklena sedmica": Na obuci za američki SEAL jedan kandidat umro, drugi u bolnici
Foto: Američka mornarica / Kandidati tokom "Paklene sedmice"

Kandidat za glavnu specijalnu jedinicu američke ratne mornarice (SEAL) preminuo je nakon završetka 'Paklene sedmice', dok je drugi hospitaliziran u bolnici u San Diegu.

Kandidat za SEAL, čije se ime skriva dok se ne obavijesti obitelj, odveden je u bolnicu Sharp Coronado u Coronadu u Kaliforniji, nakon što je pokazao 'simptome' nakon što je završio brutalnu obuku. Uzrok njegove smrti nije objavljen.

Drugi kandidat, čije ime također nije objavljeno, hospitaliziran je u San Diegu u medicinskom centru mornarice.

Promovirana knjiga 'O tome se govori' prof. Fikreta Karčića: Dio intelektualne ostavštine mislioca

Promovirana knjiga 'O tome se govori' prof. Fikreta Karčića: Dio intelektualne ostavštine mislioca

"Mornari nisu aktivno trenirali kada su prijavili simptome i prevezeni su na hitnu pomoć", stoji u priopćenju mornarice. Nejasno je koje su 'simptome' pokazali, pišu američki mediji.

Obojica su navodno završili "Paklenu sedmicu", četvrtoj po redu u dijelu prve faze osnovnog treninga. To je iscrpljujućih 'pet i pol dana hladne, mokre, brutalno teške operativne obuke s manje od četiri sata sna', kaže mornarica, a kandidati "trče više od 320 kilometara i vježbaju više od 20 sati dnevno".

Inače, mornarica obučava oko 200 do 250 članova SEAL-a godišnje. U dvije decenije njih 17 je umrlo tokom treninga.

SEAL kandidati prolaze kroz 24 sedmice obuke u pet faza, uključujući test fizičke obuke, staze s preprekama, opsežno plivanje i trčanje, borbeno ronjenje, obuku kopnenog ratovanja i druge fizički teške testove.

Mnogi kandidati ne uspiju proći ni Fazu 1.

"Paklena sedmica je ultimativni test čovjekove volje i timskog rada klase", objašnjava američka mornarica.

Jedan od poznatijih slučajeva je i onaj Dereka Lovelacea 2016. godine, koji se utopio tokom vježbe u bazenu. Mučio se da gazi kroz vodu u punoj opremi i navodno je gurnut pod vodu najmanje dva puta. Izgubio je svijest i preminuo. U to je vrijeme bio peti kandidat koji je izgubio svijest u četiri mjeseca tokom vježbe u bazenu... Nakon obdukcije je njegova smrt prvo proglašena ubistvom, ali, nakon jednogodišnje istrage, mornarica je odlučila da neće pokrenuti kaznene prijave.

Jedan od vođa timova u SEAL-u nedavno je preminuo nakon što je povrijeđen tokom treninga u Virginiji. Brian Bourgeois (43) preminuo je nakon što se prebrzo spustio iz helikoptera. Preminuo je nekoliko dana kasnije od zadobijenih povreda.

Jedinica SEAL je nastala nakon Drugog svjetskog rata i trenutno ima 10 timova; 2021. godine je prva žena završila obuku.

Najozloglašeniji tim je SEAL Team 6, koji je ubio Osamu Bin Ladena - poznat kao najbolje obučena i najelitnija snaga u američkoj vojsci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije