Pakistan priprema masovne deportacije Afganistanaca

0
Radiosarajevo.ba
Pakistan priprema masovne deportacije Afganistanaca
Foto: EPA-EFE / Afganistanske izbjeglice

Pakistanske vlasti su, uprkos kritikama intenzivirale napore u protjerivanju ilegalnih imigranata, među kojima su i afganistanske izbjeglice koje su pobjegle iz Afganistana nakon dolaska talibana vlast.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai pridružila se onima koji su od pakistanske vlade zatražili da preispita planove o masovnoj deportaciji afganistanskih izbjeglica.

"Afganistanske izbjeglice - djeca, žene, muškarci, starci - svi oni koji bježe od talibanskog progona, zaslužuju potporu, dostojanstvo i sigurnost, a ne dodatne prepreke i uznemiravanje. Pakistansku vladu pozivam da preispita svoju ishitrenu odluku o masovnoj deportaciji", napisala je ta 26-godišnjakinja na platformi X.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Grupa stručnjaka Ujedinjenih naroda pozvala je Pakistan da obustavi plan o masovnoj deportaciji Afganistanaca.

Pakistanska vlada je objavila da državljani te zemlje imaju rok do kraja oktobra za dobrovoljno napuštanje Pakistana, prije nego što ih se uhiti i deportira.

U subotu, 28. oktobra, je vlada ponovila upozorenje te objavila da, po njenim podacima u zemlji živi oko 4,4 miliona afganistanskih izbjeglica, od kojih je 1,7 miliona bez valjanih dokumenata.

Pakistan je prošli mjesec najavio plan o deportaciji svih neregistriranih izbjeglica počevši od 1. novembra.

Vlasti te zemlje su i prije spomenutog roka otvorile još tri prijelaza prema Afganistanu u jugozapadnoj pokrajini Balučistan, a širom zemlje postavljeni su centri za deportaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije