Pakistan će osloboditi indijskog pilota

Radiosarajevo.ba
Pakistan će osloboditi indijskog pilota
Pakistansko ministarstvo informisanja / Uhapšeni indijski pilot
Pilot indijskog borbenog aviona će biti oslobođen, što predstavlja "miroljubivi gest" - poručio je pakistanki premijer Imran Khani, piše BBC.

Prema njegovim riječima, ovakva odluka je uslijedila nakon njegovog govora u parlamentu kada je naglasio da Pakistan mora biti posvećen deeskalaciji.

Indijski pilot je uhapšen nakon što su vojne snage Pakistana oborile dva aviona ove zemlje na području Kašmira.

Pakistan je fotografiju uhapšenog pilota Abhinandana Varthamana poslao vlastima susjedne države. U međuvremenu su obje države pozvale na smirivanje tenzija.

Zračna intervencija Indije je bila reakcija na smrtonosni napad na njihove sigurnosne snage. Za napad su okrivile svojeg susjeda.

Pakistan nije ostao nijem na optužbe i reakciju druge najmnogoljudnije zemlje u svijetu. Upozorili su da nemaju drugog izbora osim da se osvete zračnim napadima. Osveta je značila obaranje dva indijska aviona i hapšenje jednog od pilota.

"Oslobađanje pilota će biti miroljubivi gest", rekao je pakistanski premijer tokom obraćanja parlamentarcima.

On je u nekoliko navrata pozvao na deeskalaciju situacije dodajući da dvije nuklearne sile "trebaju živjeti u miru".

Pogoršavanjem odnosa između ove dvije države, Khan je insistirao na dijalog sa New Delhijem u cilju smanjivanja rizika.

Indijski premijer Narendra Modi, koji je održao hitni sastanak sa šefom za državnu sigurnost, nije još komentarisao krizu u odnosima sa Pakistanom.

Vlasti sa sjedišem u New Delhiju su zahtjevale što brže oslobađanje pilota koji se u ovoj zemlji slavi kao heroj. 

Nakon što su avioni oboreni, Indija je zvanično objavila da je pilot Abhinandan Varthaman "nestao tokom intervencije".

Ubrzo su se u javnosti pojavile fotografije pilota. Pakistansko ministarstvo informisanja je objavilo i video snimak na kojem se može vidjeti pilot sa povezom preko očiju u trenutku kada traži vodu. Snimak je navodno nastao nedugo nakon što je uhapšen.

Na posljednja dešavanja u Kašmiru nije ostala nijema svjetska javnost. Ova regija je predmet sporenja između Indije i Pakistana već nekoliko decenija. Obje države tvrde da polažu pravo nad ovim teritorijem u kojem su muslimani dominantno stanovništvo.

Zajedno sa Palestinom i morskom površinom koju Kina naziva Južno kinesko more, Kašmir se u međunarodnim odnosima smatra dijelom svijeta gdje eskalacija nasilja može ugroziti sigurnost cijelog svijeta, navodi BBC. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije