Leglo zvijeri: Gledala je kako ubijaju mladu Bosanku, a onda su ubili nju

Radiosarajevo.ba
Leglo zvijeri: Gledala je kako ubijaju mladu Bosanku, a onda su ubili nju
/ Kadiza Sultana
Kadiza Sultana, jedna od tri tinejdžerke koje su prošle godine napustile London da bi se priključile tzv. Islamskoj državi (IS), poginula je u zračnim udarima u Siriji.

Kadiza je pokušala pobjeći od IS-a nakon što je prisustvovala sceni javnog premlaćivanja Samre Kešinović (17), djevojčice iz Bosne koja se također pridružila terorističkoj grupi u Siriji.

Kadiza Sultana (16) je sa još dvije drugarice u februaru 2015. otišla da se pridruži ekstremističkoj organizaciji, a britanski mediji prenose da je odlučila da pobjegne nakon što je prisustvovala "jezivim scenama". Naime, ona je u centru Rake gledala kako džihadisti do smrti tuku Samru Kešinović, austrijsku tinejdžerku bosanskog porijekla, koja je izjavila da se želi vratiti kući.

Kao i mnoge djevojčice kojima su isprali mozak i namamili ih u Siriju, Samra je ubrzo shvatila da život u kalifatu nije onakav kakvim ga je zamišljala. Služila je kao seksualna robinja novim borcima, a završila je tragično. Porodica britanske djevojčice saznala je prije nekoliko sedmica u Raki da je Kadiza Sultana poginula, rekao je advokat Taksime Akundži.

Kadiza je veoma brzo postala svjesna kakvom se osinjaku pridružila, i pokušavala je pobjeći, donosi Blic. Kontaktirala je svoju porodicu i rekla kako se kaje i želi se vratiti, jer je IS "leglo zvijeri".

“Nažalost, očekivali smo da će se nešto ovako kad-tad desiti. Makar znamo da je sada sigurno na boljem mjestu”, rekla je njena sestra Halima.

Kadiza Sultana je godinu i po dana živjela u Siriji, gdje je otišla s drugaricama Amirom Bejs i Šamimom Begum, i to kada su imale samo 15 godina. Sultana je poginula, ali su njene drugarice i dalje tamo... One su u Siriju otišle kako bi se udale za teroriste koji su ih vrbovali putem interneta. Kadiza se udala za somalijskog teroristu koji je čak imao i američki pasoš, a poginuo je u zračnom napadu krajem prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije