Bilo bi nam zadovoljstvo da Rusija postane dio koalicije za borbu protiv ISIS-a

Anadolija
Bilo bi nam zadovoljstvo da Rusija postane dio koalicije za borbu protiv ISIS-a
Učešće Rusije u akcijama protiv terorističke organizacije ISIS na području Sirije za nas će predstavljati zadovoljstvo, stav je Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Glasngovornica američkog ministarstva Elizabeth Trudeau na redovnoj dnevnoj konferenciji za novinare u Washingtonu osvrnula se na vijesti o pozivu turskog ministra Mevluta Cavusoglua Rusiji za učešće u akcijama protiv terorističke organizacije ISIS. 

Trudeau je istakla kako je SAD po pitanju borbe protiv ISIS-a u bliskom kontaktu sa Turskom, ali i sa drugim saveznicima.

"Ako nam je svima prioritet borba protiv ISIS-a i ako je to zaista korak napravljen u tom smislu, za nas to predstavlja zadovoljstvo. Isto tako, za nas će predstavljati zadovoljstvo i ako Rusija na poziv Turske postane dio koalicije u borbi protiv ISIS-a. Učešće Rusije u borbi protiv ISIS neće promijeniti strategiju koalicije", istakla je Trudeau. 

Na pitanje novinara da prokomentariše odluku Rusije i Turske o jačanju saradnje na polju odbrambene industrije, Trudeau je podsjetila kako je Turska članica NATO od 1952. godine.

"Vjerujemo da je važno da zemlje članice NATO-a trebaju osigurati vojni materijal koji radi pomoću sistema NATO-a", istakla je glasngovornica.

U vezi sa izručenjem vođe teroristicke organizacije FETO Fetullaha Gulena Turskoj, Trudeau je poručila kako dvije zemlje imaju potpisan sporazum o izručenju. 

"Jasno je kako će se odviti ovaj proces. On neće biti izložen bilo kakvom emocionalnom ili političkom uticaju. Kao što znate, neke dokumente smo već dobili. Nastavljamo njihovo razmatranje, a isto tako nastavljamo biti u kontaktu sa našim partnerima iz Turske. Ipak, treba naglasiti da je to jedan pravni proces i ide kroz zakonski sistem", kazala je Trudeau.

Ona je također ukazala na partnerski odnos dvije zemlje.

"Naše partnerstvo sa Turskom traje od 1952. godine, dakle od članstva u NATO-u. Naše partnerstvo sa Turskom je duboko, jako i čvrsto. Tačka", kazala je Trudeau.

Na drugo pitanje u izručenju Gulena, poručila je kako SAD pitanje njegovog izručenja neće razmatrati na način "ili FETO ili Turska", te dodala kako ne zna koliko bi taj proces mogao trajati.

"Može trajati mjesecima, ali i godinama. Ne mogu dati određeno vrijeme", kazala je Trudeau, te poručila kako "naša podrška i partnerstvo se ne treba preispitivati". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije