Zveckanje oružjem na Krimu: Na pomolu novi rat?

Radiosarajevo.ba
Zveckanje oružjem na Krimu: Na pomolu novi rat?
/ Petro Porošenko s vojnim vrhom Ukrajine (Twitter)
U posljednjih nekoliko dana opasno su zaoštreni ionako napeti odnosi Ukrajine i Rusije.

Sve je počelo kada je Federalna služba bezbjednosti Rusije uhapsila osobu koja je "planirala terorističke napade" na Krimu, poluotoku koji je bio dio Ukrajine prije nego ga je anektirala Rusija.

Tokom istrage i ispitivanja uhapšenog Jevgenija Panova ruski istražitelji došli su do saznanja da iza njega stoji Ministarstvo odbrane Ukrajine.

Potom je predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarao s članovima Savjeta bezbjednosti Rusije o dodatnim mjerama osiguranja građana i objekata infrastrukture na Krimu "radi sprečavanja terorističkih napada na poluostrvu."

Nije ostao dužan ni predsjednik Ukrajine Petro Porošenko koji je naložio da se sve jedinice na granici s Krimom i odmetnutom regijom Donbasa stave pod povećanu borbenu gotovost.

"Naložio sam da se poveća borbena gotovost svih jedinica u području granice sa Krimom i na liniji razdvajanja u Donbasu", napisao je na svom Twitter nalogu ukrajinski predsjednik Petro Porošenko nakon sastanka s rukovodstvom bezbjedonosnih struktura zemlje.

Ipak, posljednje informacije govore da je Porošenko naložio Ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine da organizuje telefonski razgovor s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom nakon događaja na Krimu, navodi se iz kabineta ukrajinskog predsjednika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije