Padaju rekordi u Španiji: Zabilježen najtopliji oktobarski dan u historiji

0
AA
Padaju rekordi u Španiji: Zabilježen najtopliji oktobarski dan u historiji
FOTO: AA / Visoke temperature / Ilustracija

Španska meteorološka agencija (AEMET) potvrdila je u ponedjeljak, 2. oktobra, da je u Španiji zabilježen najtopliji oktobarski dan u historiji.

U gradu Montoro u Cordobi u nedjelju, 1. oktobra, izmjerena su 38,2 stepena Celzijusa, čime je oboren prethodni oktobarski rekord od 37,5 stepeni postavljen u Marbelli 2014. godine.

AEMET je objavio da je ovo vjerovatno najtopliji početak oktobra širom Španije otkako je počelo vođenje evidencije, jer 40 posto meteoroloških stanica u zemlji u nedjelju mjerilo temperature 32 stepena i više.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Dijelovi Španije su u ponedjeljak bili pod upozorenjem na vrućine, a izuzetno suhi i topli uslovi će se nastaviti tokom cijele sedmice.

Dok Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze predviđa temperature toplije nego inače u velikoj većini Evrope ove sedmice, veći dio Španije će imati temperature između tri i šest stepeni toplije od prosjeka, a u nekim dijelovima će se pojaviti cjelosedmične anomalije do deset stepeni.

Dvojica vrhunskih španskih meteorologa složila su se da su ljeta u Španiji jednostavno sve duža zbog klimatskih promjena.

Roberto Granda, meteorolog iz El Tiempa, u ponedjeljak je objavio izvještaj u kojem objašnjava kako su se ljeta u Španiji produžila u prosjeku za 20 do 30 dana od 1960. godine.

Prema uobičajenom scenariju emisije ugljika, ljeta u trajanju od skoro šest mjeseci mogla bi postati nova normalnost do 2100. godine na sjevernoj hemisferi, otkrila je studiji iz 2021. u "Geophysical Researchu". Prosječne zime bi trajale manje od dva mjeseca.

"Promjena sezonskog sata označava poremećena poljoprivredna godišnja doba i ritam aktivnosti vrsta, češće toplotne valove, oluje i požare, što dovodi do povećanog rizika za čovječanstvo", navodi se u izvještaju u prestižnom časopisu.

Trenutno velika područja Španije zahvatile su dugotrajne suše, koje loše utiču na mnoge usjeve i podižu cijene hrane.

Fernando Miranda Sotillos, generalni sekretar Španije za poljoprivredu i hranu, upozorio je u ponedjeljak da će cijena maslinovog ulja ostati visoka još najmanje godinu dana zbog još jedne sezone loše berbe.

Španija je najveći svjetski proizvođač maslinovog ulja, te obično čini oko 45 posto svjetskog izvoza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije