Ozbiljan zaokret: I Mađarska potpisala osudu ruske agresije

3
FENA
Ozbiljan zaokret: I Mađarska potpisala osudu ruske agresije
Foto: Twitter / Sastanak zemalja Bukureštanske devetorke

Mađarska se pridružila ostalim čelnicima Bukureštanske devetorke u potpisivanju zajedničke deklaracije kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, navodi se u izjavi koju je objavilo poljsko predsjedništvo.

Vijest dolazi samo nekoliko dana nakon što je mađarski premijer Viktor Orban obećao da će održati veze s Moskvom. Deklaracija optužuje Rusiju da je pogriješila s ratom.

"Mi, čelnici država i vlada Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Litvanije, Latvije, Poljske, Rumunije i Slovačke, sastali smo se danas, godinu dana nakon što je Rusija pokrenula svoj neizazvani i brutalni rat ili agresiju protiv Ukrajine", navodi se u izjavi.

Trump pohvalio policiju: New York je sinoć bio pod opsadom, bilo je lijepo gledati

Trump pohvalio policiju: New York je sinoć bio pod opsadom, bilo je lijepo gledati

Deklaracija sadrži osudu ruske invazije i poziva na pojačanu prisutnost NATO-a na istočnom krilu saveza, rekao je Marcin Przydacz, voditelj Ureda za međunarodnu politiku pri kancelariji predsjednika Republike Poljske.

"Svi saveznici su se složili da će se međusobno podržati u slučaju prijetnje. Sljedeća tačka deklaracije bila je osuda brutalnog, krvavog rata protiv Ukrajine koji vodi Rusija. Svi članovi Bukureštanske devetorke potpisali su ove riječi", rekao je Przydacz novinarima.

Orban je imao bliske veze s Putinom i prije rata i odbio se pridružiti drugim zemljama EU-a u slanju oružja Ukrajini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije