Viktor Orban: 'Rusija je već uspjela od Ukrajine napraviti olupinu kojom se ne može upravljati'

6
Radiosarajevo.ba
Viktor Orban: 'Rusija je već uspjela od Ukrajine napraviti olupinu kojom se ne može upravljati'
Foto: EPA-EFE / Viktor Orban

Viktor Orban, premijer Mađarske, želi da Ukrajina odustane. Dok su ukrajinske zastave vijore evropskim prijestolnicama, a zapadni tenkovi dolaze u pomoć Ukrajini, mađarski premijer otvoreno dovodi u pitanje suverinitet Ukrajine.

U Budimpešti njegova vlada je oblijepila ulice reklamnim panoima protiv sankcija Rusiji. Mađarska državna opera postavlja predstavu "Rat i mir" Sergeia Prokofieva.

"Rusija je već uspjela od Ukrajine napraviti olupinu kojom se ne može upravljati", rekao je nedavno Orban grupi stranih konverzativnih ličnosti, prenosi politico.eu.

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Sastanak u Budimpešti: O čemu su razgovarali Željka Cvijanović i Viktor Orban

Sastanak u Budimpešti: O čemu su razgovarali Željka Cvijanović i Viktor Orban

"Sada je Afganistan", rekao je Orban tokom diskusije za okruglim stolom opisanom u The American Conservative. Vladimir Putin, predsjednik Rusije, neće izgubiti i vrijeme je na strani Rusije, tvrdi premijer, nezvavši Ukrajinu "ničijom zemljom".

To je poruka gotovo potpuno suprotna retorici koja se širi oko ostatka zapadnog saveza, koji je prošle sedmice prešao još jednu crvenu liniju kada je obećao da će Ukrajini dati desetine modernih tenkova, i to povećava tenzije između Mađarske i susjedne Ukrajine. Orbanove izjave izazvale su bijes među ukrajinskim zvaničnicima, koji su rekli da će pozvati mađarskog ambasadora.

U Budimpešti, Orbanov pristup se smatra djelimično domaćim "političkim trikom" da skrene pažnju od ekonomksih problema Mađarske, kao i znak pažnje nacionalističkim biračima. Ali među stručnjacima postoji i osjećaj da je Orbanova retorika više od kratkoročnog politiziranja, mađarski lider, kažu, želi da sačuva svoj dugogodišnji odnos s Kremljom.

Nikad bolji odnosi Beograda i Budimpešte: Orban je Vučićev učitelj

Nikad bolji odnosi Beograda i Budimpešte: Orban je Vučićev učitelj

U svakom slučaju, posljedice pokazuju rastući jaz između Orbana i ostatka njegovih saveznika iz EU i NATO-a.

"Politički lideri u vladi Mađarske često govore o promovisanju mira, ali, od osuđivanja sankcija do prihvatanja ruskih prijedloga o prekidu vatre, nastavljaju da guraju politiku koju podržava Putin", rekao je David Pressman, američki ambasador u Budimpešti.

"Pridružujemo se pozivu mađarske Vlade na mir, ali ti pozivi treba da budu upućeni Vladimiru Putinu", rekao je on u e-mail izjavi, dodajući da će se Washington "nastaviti zalagati za okončanje ovog rata tako što će odlučno stati uz njegove žrtve".

Ali dok je većina zapadnih saveznika krenula da pruži rekordnu podršku, Mađarska nastavlja sa svojim stavom da Kijev jednostavno treba da prestane da se bori.

"Naša elementarna ljudskost i moralni osjećaj zahtijeva da učinimo sve što možemo da zamrznemo liniju fronta, da dođe do prekida vatre i da pregovori počnu", rekao je Orban državnom radiju u petak.

Orbanovi ciljevi

Stručnjaci tvrde da Orban nije antiukrajinac, njegova retorika je jednostavno pokušaj da igra obje strane i da osvoji političke poene kod kuće.

Premijer je godinama vodio dvostruku vanjsku politiku, uživajući prednostima članstva u EU i NATO-u dok razvija profitabilne odnose s Moskvom, Pekingom i drugim autoritarnim prijestolnicama.

A kada je ista ruska vlada kojoj se udvarao izvršila invaziju na Mađarskog susjeda, Orban je osudio invaziju, ali nije u potpunosti odustao od svog stava koji je prijateljski nastrojen prema Rusiji.

Mađarska još uvijek radi na projektu proširenja nuklearne elektrane zajedno s ruskim Rosatomom. A mađarski zvaničnici i dalje putuju u Rusijiu kako bi razgovarali o energetskim sporazumima. Zemlja, koja se u velikoj mjeri oslanja na ruski gas, potpisala je sporazum o još većim zalihama prošlog ljeta, dok su druge pokušavale da smanje svoj uvoz.

I dok je Budimpešta odobrila pakete sankcija EU, Orban je nastojao da ublaži neke odredbe. U međuvremenu, kod kuće, on je vodio ogromnu kampanju protiv sankcija okrivljujući Brisel za ekonomske probleme Mađarske.

"Orban je mnogo uložio" u svoju politiku naklonjenu Rusiji, rekao je Peter Kreko, direktor Instituta za politički kapital, istraživačko tijelo specijalizovano za mađarsku vanjsku politiku.

"Postoji inercija koja ga vodi u tom pravcu" rekao je. "Čini se da vlada nije u stanju da ispravi ove greške".

Peter Kreko
Foto: Twitter : Peter Kreko

Tu ima historije također

Mađarska i Ukrajina također imaju duge, problematične odnose zbog spora oko prava jezika govornika mađarskog koji žive u zapadnoj Ukrajini. Naravno, Orbanov stav od početka invazije, da ne spominjemo njegove komentare, samo je pogoršao tenzije.

"Ovo je, nažalost, očito ruska retorika", rekla je Ivanna Klympush-Tsintsadze, predsjednica Odbora ukraijnskog parlamenta za evropske integracije, kada su je pitali za komentar o Orbanovim posljednjim komentarima.

"Mađarska je dugo bila neprijatelj slobode", rekla je, "Iznenađeni smo", dodala je, da mađarske izjave i aktivnosti "još nisu dobile odgovarajući odgovor EU-a i NATO-a".

Ivanna Klympush-Tsintsadze
Foto: Twitter : Ivanna Klympush-Tsintsadze

Kritičari premijera brzo su se distancirali od vladinog pristupa Ukrajini, tvrdeći da Orban ne predstavlja sve Mađare.

"Orbanov komentar je više nego sramotan", rekla je mađarska članica Evropskog parlamenta, Katalin Cseh, koja se nedavno vratila s puta u Kijev zajedno s drugim članovima opozicione stranke Momentum.

"Ukrajina je zemlja hrabrih boraca za slobodu i sugrađana Evropljana, koji zaslužuju naše najveće poštovanje", rekla je.

Mađarska vlada nije odgovorila na zahtjeve za komentar. Međutim, mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova insistira na tome da je vlada dobronamjerna.

Odgovor Ministarstva provladinom portalu na odluku Kijeva da pozove svog ambasadora bio je da "rat vodi do smrti i pretvara dijelove Ukrajine u "pustoš"".

"Zbog toga Mađarska želi mir i trenutni prekid vatre umjesto isporuke oružja", navodi Ministarstvo.

Govori ono što misli da drugi neće

Retorika premijera o Ukrajini dijelom je posljedica ranih pogrešnih "kalkulacija" o rezultatu sukoba, kažu stručnjaci.

"Vlada se kladila na brzo rješenje sukoba i nadala se da će Mađarska imati koristi od održavanja odnosa s Rusijom", rekla je Zselyke Csaky, saradnica na Institutu za Evropski Univerzitet.

"Neki su očito mislili da bi Mađarska mogla postati svojevrsni "most" između Rusije i ostatka Evrope i u međuvremenu ostvariti ekonomske i druge koristi", rekla je ona, dodajući da je sada "jasno da se to neće dogoditi".

Mađari koji lično dobro poznaju premijera kažu da je dio objašnjenja za Orbanove kontroverzne komentare to što dugogodišnji političar voli da bude otvoren o pitanjima za koja vjeruje da su drugi lideri previše "stidljivi" da bi izrazili svoja mišljenja.

"Mislim da to radi jer vjeruje da to zapravo misle mnogi Evropljani i očekuje da Evropa na kraju neće stati uz Ukrajinu", rekla je Zsuzsanna Szelenyi, koja je bila članica Orbanove stranke Fidesz početkom 1990-ih, a sada je kritičar vlasti.

U razgovoru sa stranim konzervativcima, Orban je aludirao na svoje uvjerenje da bi se neki političari mogli potajno složiti s njim.

"Njemci pate jer znaju šta je u njihovom nacionalnom interesu, ali ne mogu to da kažu", tvrdi on.

Ali u Budimpešti postoji i osjećaj da Orban često kritizira odgovor Zapada na rat zato što poslovni krugovi bliski vladajućoj stranci i dalje imaju koristi od ekonomskih veza s Moskvom, i zato što želi ojačati svoj argument za suprotstavljanje sankcijama.

"Premijer u suštini nastoji da stvori opravdanje da se suprotstavi svim daljim sankcijama koje bi zaista mogle da naškode njegovim odnosima sa Moskvom", rekla je Zsuzanna Vegh, gostujući saradnik u njemačkom Marshall fondu.

Orbanova retorika također dobro igra s dijelom njegovog biračkog tijela.

"U mađarskoj nacionalističkoj historiji imate tradiciju antizapadnjaštva, a imate i tradiciju antiruskih osjećanja", rekao je Peter Kreko iz Political Capital instituta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije