Oxfordova vakcina protiv korone mogla bi se proizvoditi u Argentini i Meksiku

Anadolija
Oxfordova vakcina protiv korone mogla bi se proizvoditi u Argentini i Meksiku
Foto: Pixabay / Ilustracija

Argentinski predsjednik Alberto Fernandez najavio je da će se vakcina protiv nove vrste koronavirusa, koju je razvio Univerzitet Oxford, proizvoditi u Argentini i Meksiku, javlja Anadolu Agency (AA).

Fernandez je na konferenciji za novinare u Buenos Airesu poručio da će se vakcina, koju razvijaju Oxford Vaccine Group i Institut Jenner, za latinoameričke zemlje proizvoditi u Argentini i Meksiku.

Istakao je da će proizvesti između 150 i 250 miliona doza vakcine za zemlje Latinske Amerike, osim Brazila. Vakcina je trenutno u trećoj fazi ispitivanja i komercijalna upotreba se očekuje u prvoj polovini 2021. godine.

Navodeći da će cijena vakcine biti između 3 i 4 dolara za svaku dozu, Fernandez je dodao da će latinoamerička regija dobiti vakcinu i ranije, zahvaljujući sporazumu s meksičkom Fondacijom Carlos Slim.

Kandidat za vakcinu ChAdOx1 nCoV-19, čiju je dozvolu za proizvodnju kupila britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca, počeo se testirati na ljudima u Brazilu još krajem juna.

Ako bi ova vakcina bila uspješna, najavljeno je da će se proizvoditi u Brazilu i da bi Brazil mogao kupiti prvenstveno 100 miliona doza COVID-19 vakcine.

U Argentini je 10. augusta počelo testiranje na ljudima potencijalne vakcine BNT162, koja je razvijena u saradnji američke farmaceutske kompanije Pfizer i biotehnološke kompanije BioNTech, čiji je suosnivač turski naučnik Ugur Sahin.

Prema podacima Ministarstva zdravstva Argenitne, u posljednja 24 sata od posljedica zaraze COVID-19 preminulo je još 209 osoba, čime je ukupan broj umrlih premašio brojku od 5.000. U Argentini su od jučer zabilježena 7.663 nova slučaja zaraze, što je rekordan broj zaraženih u jednom danu od početka epidemije, dok je ukupno zaraženo 268.574.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije