Momenti koji su obilježili kampanju Hillary Clinton

Radiosarajevo.ba
Momenti koji su obilježili kampanju Hillary Clinton
EPA / Hillary Clinton
Tijesna izborna utrka vodila se tokom noći u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon izbora, stav većine Amerikanaca bio je jasan, te će ovu svjetsku silu iz Ovalnog ureda Bijele kuće naredne četiri godine voditi Donald Trump.

Američka predsjednička kampanja ove je godine obilježena iznenađenjima i obratima koji su birače ponekad veselili, katkad ih uznemiravali, a nekad i prilično zbunjivali.

Na početku izborne utrke ispred Demokratske stranke svoju kandidaturu za predsjednika istaknulo je šest kandidata. Nakon uzbudljive utrke s vermontskim senatorom Bernijem Sandersom, u kojoj je pobijedila, stranačku nominaciju Demokratske stranke dobila je Hillary Clinton, 42-druga prva dama Amerike i državni sekretar od 2009. do 2013.

Ključni momenti izborne kampanje, bile su tri predsjedničke debate, na kojima su se predsjednički kandidati susreli oči u oči. Debate su bile posvećene principima unutrašnje i vanjske politike, a ove godine sve tri predsjedničke debate, koje je pratilo blizu 90 miliona ljudi, obilovale su ne samo oštrim riječima, već vulgarizmima pa i neumjesnim napadima na ličnoj osnovi.

Debate su izbacile na površinu mnogo prljavog veša, koji ide na dušu kandidata, ali i na dušu američke demokratije. U toku debate Trump je više puta Hillary nazvao lažljivicom.

Na prvoj debati održanoj 28. septembra, koja je obilovala neumjerenim napadima i čestim upadicama, Hillary i Trump sukobili su se oko pitanja ekonomije, vanjske i unutrašnje politike, ali i na ličnoj osnovi. Žustro se polemisalo o zapošljavanju i terorizmu. Prema ocjeni CNN-a, Hillary je bila ubjedljivija i stekla prednost. Na drugoj debati, održanoj 10. oktobra u New Yorku, ponovno je dominirala Hillary i prema ocjeni CNN-a osvojila srca većine Amerikanaca. Na trećoj debati održanoj 20. oktobra u Las Vegasu kandidati se nisu rukovali ni na početku pa čak ni po završetku debate.

Poslije održanih debata, mnogi su već proglasili Hillary Clinton kao novu predsjednicu Amerike.

Međutim, sve se promijenilo prošlog petka, samo jedanaest dana prije izbora, kad je direktor FBI-a James Comey iznenadio američku javnost, objavivši da su otkriveni novi mailovi koje je slala s privatne elektronske pošte dok je bila državna sekretarica.

Nakon ovoga Hillary je priznala da je to bila greška i da se kaje.

Također, Trump je često optuživao Clinton da nije dovoljno izdržljiva te je dovodio u pitanje njezino zdravlje nakon što je ona u septembru iznenada napustila komemoraciju 11. septembra na Ground Zerou u New Yorku.

Ne osjećajući se dobro, bivša državna sekretarica napustila je događaj 90 minuta nakon početka. Prolaznik je snimio kako posrće i kako joj dva člana službe sigurnosti pomažu da se popne u vozilo.

Njezini liječnici kasnije su objavili da boluje od upale pluća, te da se mora odmoriti od kampanje.

Clinton je izazvala salve kritika nakon što je 9. septembra  na dobrotvornoj večeri vrijeđala Trumpove glasače. "Da grubo generaliziram, polovicu Trumpovih pobornika možete svrstati u šaku jada", rekla je.

Republikanci su odmah preuzeli frazu "šaka jada" kako bi dokazali koliki je jaz između Clinton i bjelačke radničke klase. "Uvredljivo", napisao je tada Trump na Twitteru, a Clinton se kasnije izvinila zbog svog komentara.

Ovo su samo neki od ključnih momenata koji su u mnogome utjecali na današnje rezultate izbora u SAD-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije