Ovo su države koje su podržale ruska zvjerstva u Ukrajini

1
Radiosarajevo.ba
Ovo su države koje su podržale ruska zvjerstva u Ukrajini
Foto: EPA-EFE / Glasanje na skupštini Ujedinjenih naroda

Opća skupština Ujedinjenih naroda izglasala je sinoć suspenziju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava tokom današnjeg zasjedanja u New Yorku.

Opća skupština UN-a izglasala je suspenziju Rusije zbog izvještaja o "grubim i sustavnim kršenjima i zlouporabama ljudskih prava" tokom invazije ruskih vojnih snaga na Ukrajinu.

Za prijedlog predvođen SAD-om glasale su 93 zemlje, dok su 24 glasale protiv, a 58 zemalja bilo je suzdržano, o čemu je portal Radiosarajevo.ba.

Saudijska Arabija reagovala na neuspjesno usvajanje rezolucije o prijemu Palestine u UN

Saudijska Arabija reagovala na neuspjesno usvajanje rezolucije o prijemu Palestine u UN

U nacrtu rezolucije, Opća skupština od 193 države članice izrazila je "ozbiljnu zabrinutost zbog tekuće krize ljudskih prava i humanitarne krize u Ukrajini", posebno zbog izvještaja o kršenju prava od strane Rusije.

Protiv suspenzije Rusije bili su Alžir, Bjelorusija, Bolivija, Burundi, Eritreja, Etiopija, Gabon, Iran, Kina, Kongo, Kuba, Kazahstan, Kirgistan, Laos, Mali, Nikaragva, Rusija, Sirija, Srednjoafrička Republika, Sjeverna Koreja, Tadžikistan, Uzbekistan, Vijetnam i Zimbabve.

Zemlje kao što su Indija, Egipat i Južna Afrika su među nacijama koje su bile suzdržane.

Podsjetimo, kada su u pitanju države iz naše regije - Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija glasale su za suspenziju Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije