Ovo je ukrajinski grad nakon prolaska Rusa: Poslije njega su ostale samo ruševine

5
Radiosarajevo.ba
Ovo je ukrajinski grad nakon prolaska Rusa: Poslije njega su ostale samo ruševine
Foto: X.com / Vovčansk, Ukrajina

Bivši savjetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko podijelio je na X-u fotografiju snimljenu iz zraka koja prikazuje razrušeni grad Vovčansk u Harkivskoj regiji, oko 5 kilometara od granice s Rusijom.

Radi se o gradu koji je u centru ruske ofanzive na Harkivsku regiju, koja je započela u maju. Prije početka ofanzive u gradu je živjelo 17.000 stanovnika. Sada je pretvoren u ruševine i pepeo.

Šta se sada događa u gradu?

Vovčansk je grad u kojem se trenutno vode neke od najžešćih bitki.

Poznato bh. kupalište zabilježilo rekordan broj posjeta ove godine

Poznato bh. kupalište zabilježilo rekordan broj posjeta ove godine

"Rusija je pretrpjela gubitke i bila je prisiljena povući se nakon pokušaja napredovanja u Vovčansku", priopćila je prije nekoliko dana ukrajinska vojska.

"U Vovčansku u pripremama za jurišne operacije, neprijatelj je pokušao dopremiti osoblje u središnji dio grada, koristeći dva tenka i dva oklopna borbena vozila MTLB. Oni su pretrpjeli gubitke i povukli se", rekla je operativno-taktička skupina Harkiv u saopćenju objavljenom na Telegram kanalu.

Snage Kremlja započele su ofanzivu u regiji Harkiv 10. maja, zauzevši brojna sela na sjeveroistočnoj granici Ukrajine i natjeravši hiljade civila u bijeg, ali Ukrajina je ubrzo objavila da ruski pritisak u regiji nije uspio i da je Moskva pretrpjela velike gubitke.

I dalje se vode žestoke bitke

Institut za proučavanje rata, istraživački centar sa sjedištem u SAD-u, rekao je u svojoj analizi da se borbe nastavljaju sjeverno i sjeveroistočno od grada Harkiva, a da se najžešće vode upravo u Vovčansku

"Glasnogovornik ukrajinske brigade koja djeluje u smjeru Harkiva izjavio je da ruske snage koje djeluju u ovom smjeru izvode napade bez podrške oklopnih vozila", rekao je ISW.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije