"Ovo je prava istina o Putinovu odredu smrti, grupi Wagner"

2
Radiosarajevo.ba
"Ovo je prava istina o Putinovu odredu smrti, grupi Wagner"
Foto: Atalayar.com / Wagner grupa

Prije mjesec dana ruski vojni transportni avion Antonov poletio je iz Srednjoafričke Republike za istočnu Ukrajinu. U njemu je bilo oko 100 plaćenika iz zloglasne skupine Wagner koji su krenuli na put kako bi se pridružili ostalima - dvjestotinjak ih je već bilo tamo.

Gotovo svi pripadnici služili su ranije u elitnim vojnim postrojbama ili u sigurnosnim službama. Neki su bili u Spetznazu, vojsci specijalne namjere, drugi u vojnoj obavještajnoj službi (GRU) ili Vanjskoj obavještajnoj službi (SVR) ili pak u FSB-u, koji čuva Kremlj i Vladimira Putina, prenosi Jutarnji.hr.

Manje grupe muškaraca stigle su iz drugih mjesta gdje je prisutna skupina Wagner, a njihovo okupljanje bio je znak da je Putin donio odluku da započne rat u Ukrajini.

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

Nakon što su se iskrcali u jednom od područja pod ruskom kontrolom u istočnoj Ukrajini, plaćenici su se formirali u 'specijalne skupine' od četiri vojnika. Prvi čovjek u svakoj skupini bio je snajperist, a naredba je bila da eliminiraju ciljeve visokog prioriteta i tako ispoštuju moto koji ponekad pripadnici Wagnerove skupine nose na oznaci na uniformi: 'Smrt je naš posao - a posao je dobar.'

'Stari Židov'

Ovaj izvještaj dolazi od čovjeka koji mirno živi jednom njemačkom selu, a kojeg njegovi susjedi zovu 'stari Židov', piše Telegraphov novinar Paul Wood koji je sa svojim izvorom razgovarao putem telefona.

Ukrajinske izbjeglice mu, kaže, dolaze na vrata tražeći pomoć oko njemačke papirologije, a on im pomaže besplatno. To je njegova svojevrsna pokora jer taj je starac dugi niz godina radio na najvišim razinama jedne od najstrašnijih ruskih 'mafijaških' skupina.

Njegovi neprijatelji pokušali su ga ubiti u zatvoru, a čovjeka poslanog da ga ubije ubo je vilicom u vrat.

U avionu koji je letio iz Afrike za Ukrajinu bio je njegov stari prijatelj, a poznaje i jednog od vođa Wagnerove skupine u Moskvi. I jedni i drugi su mu ispričali kako su ubice poslane u Ukrajinu da posiju strah i paniku.

'Stari Židov' ne sumnja u njihove vještine - kaže da skupina Wagner uključuje 'mnoge psihopate', ali i neke od najpouzdanijih i iskusnijih ljudi koje Kremlj može pozvati.

'To su profesionalci koji znaju što rade. Vidite koliko su ozbiljni; s ovim mađarskim puškama velikog kalibra lako možete gađati metu udaljenu milju. Uništit će svako baš vozilo. Mogu zaustaviti bilo koga i bilo što, i ubiti bilo koga i bilo što. Paze da postignu svoj cilj. Ne igraju se. Oni ne griješe', ističe.

Banda od nekoliko stotina super-ubica potajno prebačena u Ukrajinu zvuči kao nešto što je izmislio propagandist u Kremlju, piše novinar Telegrapha, no napominje kako 'Starog Židova' poznaje već nekoliko godina i zna da je dosad uvijek govorio istinu.

Wagnerovi plaćenici imaju krvavu reputaciju stečenu u mjestima poput Sirije, Libije i Srednjoafričke Republike. U Siriji su, primjerice, snimljeni kako maljem tuku dezertera iz sirijske vojske, a zatim mu lopatom odsijecaju ruke i glavu.

Zloglasna ruska paravojna skupina uvrštena je na novi popis britanskih sankcija usmjeren na 'strateške industrije, banke i poslovnu elitu'.

Ostatak teksta pročitajte na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije