Ovo je ponuda Hamasa za primirje koju je odbio Izrael

2
Radiosarajevo.ba
Ovo je ponuda Hamasa za primirje koju je odbio Izrael
Foto: EPA - EFE / Benjamin Netanyahu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u srijedu da je potpuna pobjeda u Gazi nadomak, odbacujući najnoviju ponudu od strane Hamasa za primirje radi osiguranja povratka talaca još uvijek zadržanih u opkoljenom području.

Netanyahu je obnovio obećanje da će uništiti palestinski islamistički pokret, tvrdeći da za Izrael nema alternative osim izazivanja kolapsa Hamasa.

"Dan nakon je dan nakon Hamasa. Cijeli Hamas", rekao je na konferenciji za novinare, inzistirajući da je potpuna pobjeda protiv Hamasa jedino rješenje za rat u Gazi. "Nastavak vojnog pritiska nužan je uvjet za oslobađanje talaca."

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Visoki dužnosnik Hamasa, Sami Abu Zuhri, opisao je Netanyahuove izjave kao "političko hrabro srce" koje pokazuje namjeru izraelskog lidera da nastavi sukob u regiji. Drugi dužnosnik Hamasa, Osama Hamdan, rekao je da će Hamasova delegacija predvođena visokim dužnosnikom Khalilom Al-Hayyom putovati u četvrtak u Kairo kako bi nastavila pregovore o primirju s posrednicima Egiptom i Katarom. Hamdan je pozvao oružane frakcije Palestinaca da nastave borbu.

Hamas je predložio primirje u Gazi od četiri i pol mjeseca, tokom kojeg bi svi taoci bili oslobođeni, Izrael bi povukao svoje trupe iz Gaze, a postigao bi se sporazum o okončanju rata. Hamasova ponuda bila je odgovor na raniju ponudu koju su sastavili američki i izraelski šefovi obavještajnih službi, a koju su prošle sedmice Hamasu dostavili katarski i egipatski posrednici.

Bliži li se kraj rata? Izrael i Hamas pred dogovorom o prekidu vatre u Pojasu Gaze!

Bliži li se kraj rata? Izrael i Hamas pred dogovorom o prekidu vatre u Pojasu Gaze!

Američki državni tajnik Antony Blinken raspravljao je o ponudi s Netanyahuom nakon dolaska u Izrael nakon razgovora s liderima Katara i Egipta. Blinken se kasnije sastao s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Ramali.

Izrael je započeo vojnu ofenzivu nakon što su militanti iz Hamomom upravljane Gaze ubili 1.200 ljudi i uzeli 253 talaca na jugu Izraela 7. oktobra. Ministarstvo zdravstva Gaze tvrdi da je ubijeno barem 27.585 Palestinaca, s hiljadama više strahovito pokopanih pod ruševinama.

Do sada je postignuto samo jedno primirje, trajalo je samo sedam dana krajem novembra. Izrael je prethodno izjavio da neće povući svoje trupe iz Gaze niti okončati rat dok Hamas ne bude uništen.

Hamas iznio svoj uvjet za bilo kakav dogovor s Izraelom

Hamas iznio svoj uvjet za bilo kakav dogovor s Izraelom

No, izvori bliski pregovorima opisali su da Hamas kao da pristupa novom pristupu svom dugogodišnjem zahtjevu za okončanjem rata, predstavljajući to kao pitanje koje će se rješavati u budućim razgovorima, a ne kao uvjet za primirje.

Prema dokumentu ponude potvrđenom od izvora, tokom prve faze od 45 dana oslobođene bi bile sve izraelske žene, muškarci mlađi od 19 godina te stari i bolesni, u zamjenu za palestinske žene i djecu zatočene u izraelskim zatvorima. Izrael bi povukao trupe iz naseljenih područja Gaze.

Implementacija druge faze ne bi započela sve dok strane ne završe "indirektne razgovore o uvjetima potrebnim za okončanje međusobnih vojnih operacija i povratak potpune smirenosti". Druga faza uključivala bi oslobađanje preostalih muških talaca i potpuno povlačenje Izraela iz cijele Gaze. Razmjena posmrtnih ostataka započela bi tokom treće faze, piše [related]https://www.reuters.com/world/middle-east/gaza-mediators-search-final-formula-israel-hamas-ceasefire-2024-02-07/[/related]. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije