Hrvatska objasnila zašto je glasala za primirje u Gazi

2
Radiosarajevo.ba
Hrvatska objasnila zašto je glasala za primirje u Gazi
AA / Generalna skupština UN

Hrvatska je u UN-u glasala za primirje u Gazi. Ona je prije mjesec i po uz još 13 zemalja bila protiv. Oglasilo se Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i objasnilo razloge takve odluke.

"Hrvatska je podržala humanitarnu rezoluciju o zaštiti civila u Općoj skupštini UN-a. Riječ je o isključivo humanitarnoj rezoluciji koja je lišena političkih ocjena i odnosi se na tešku humanitarnu situaciju u Gazi te je kao takva dobila podršku Hrvatske.

Rezolucija ima za cilj zaštitu palestinskih i izraelskih civila u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom i traži bezuvjetno oslobađanje talaca.

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

Hrvatska principijelno podržava pravo Izraela na samoobranu i zaštitu vlastitog pučanstva nakon brutalnog terorističkog napada Hamasa od 7. oktobra, koji smo snažno i nedvosmisleno osudili i koji je uzrok izbijanja trenutnog sukoba. Hrvatska također poziva na žurno i bezuvjetno oslobađanje talaca i humanitarni pristup istima.

Hrvatska se na isti način principijelno i dosljedno zalaže za poštivanje međunarodnog humanitarnog prava i zaštitu civila, posebno žena i djece, te dostavu humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu. Hrvatska je zbog toga već uputila humanitarnu pomoć civilnom stanovništvu Gaze u iznosu od milion i 250 hiljada eura (2,44 miliona KM)", navodi se u saopćenju MVEP-a, javlja Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije