"Ovo je noćna mora": Dobili posao na gradilištu u Rusiji - završili na frontu u Ukrajini

2
Radiosarajevo.ba
"Ovo je noćna mora": Dobili posao na gradilištu u Rusiji - završili na frontu u Ukrajini
Foto: EPA / Ruska vojska / Ilustracija

Roditelji dvojice kubanskih tinejdžera koji su prevarom poslani na front u Ukrajini kažu da već sedmicama nisu razgovarali sa svojim sinovima. Alex Rolando Vegas Diaz i Andorf Antonio Velazquez Garcia, obojica 19-godišnjaci, odletjeli su u Rusiju krajem augusta nakon što im je tamo obećan "rad u građevini" uz bolja primanja, kažu njihovi roditelji.

Očekivali su da će obavljati građevinske poslove, no umjesto toga dobili su oružje i poslani na treću liniju ruske odbrane u Ukrajini, gdje su s vremenom oboljeli zbog dehidracije i pothranjenosti, rekli su kubansko-američkom influenceru Alainu Lambertu u intervjuu krajem augusta, prenosi Business Insider.

Sada su obojica nestali.

Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga

Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga

"Posljednji put kada sam čula nešto o svom sinu, bio je zatvoren u ćeliji s drugim dečkom i trebali su ponovno biti poslani na front", rekao je Andorfov otac Mario Velazquez za Insider.

Velazquez dodaje kako je svom sinu poslao gomilu poruka preko WhatsAppa, ali njegov sin ih nikada nije pregledao.

"Ne znam je li još uvijek živ", kaže otac. "Dočepala ga se Rusija. Ovo nije normalno. Nikada nisam bio pod ovakvim stresom. Ovo je noćna mora."

Objavljen potresni snimak: Evo kako izgleda prodavnica hrane nakon stravičnog ruskog napada

Objavljen potresni snimak: Evo kako izgleda prodavnica hrane nakon stravičnog ruskog napada

Velazquez također kaže kako je kontaktirao kubansku vladu, predsjednika i kubansku ambasadu u Meksiku gdje sada živi, ali uzalud. "Ne mogu spavati, ne mogu jesti, ne znam što da radim", govori. "Ova priča mora nekako završiti, a oni odgovorni moraju platiti."

Alexova majka Cary Diaz kaže da ona i njena obitelj pate otkad su saznali da će im sin ponovno biti poslan na front. Odbila je reći išta drugo.

Garcia i Diaz dvojica su od preko 1000 Kubanaca koji su vjerojatno regrutirani da se bore u Ukrajini, rekli su za Insider iz kubanskog ureda Fondacije za ljudska prava, organizacije sa sjedištem u Miamiju.

U intervjuu s Lambertom, par je izjavio kako su letjeli avionom "punim Kubanaca", s oko dvjestotinjak ljudi.

"Naša ideja bila je da odemo s Kube jer tamo više nismo mogli izdržati, i da zaradimo nešto novca kako bi pomogli svojim obiteljima", rekao je Garcia.

Kubanka imena Diana kupila im je avionske karte za Moskvu, kažu. Jednom kada su tamo stigli ona, kubanski vojnik i Rusi uzeli su im putovnice i odvezli ih na gradilište sportske škole u Rjazanu, gradu jugoistočno od Moskve. Nakon liječničkog pregleda, kažu kako su bili prisiljeni proći, kako opisuju, "lažirani" ispit za državljanstvo, što je uslov za pridruživanje ruskoj vojsci. Potom su integrirani u rusku jedinicu, obučeni kako rukovati oružjem i poslani u Ukrajinu, nekih stotinjak kilometara od prve linije fronta.

"Spavali smo u rovovima i konstantno smo morali paziti na napade dronovima", rekao je Garcia. "Oduzeli su nam mobitele jer ih dronovi mogu locirati, a dali su nam oružje, kacige, neprobojne prsluke, streljivo i Kalašnjikov."

Velazquez za Insider kaže da su tinejdžeri zatražili da se vrate natrag na Kubu, no zbog toga ih je pretukao jedan ruski vojnik i zaprijetio im slanjem u najstariji zatvor u Rusiji. Garcia je obolio od upale pluća, a Diaz se onesvijestio na ratištu tek nakon nekoliko dana na frontu. Obojica su u početku bili prebačeni u bolnicu u Ukrajini, a potom u gradove u Rusiji, piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije