Ukrajinski vojnik se u urnebesnom videu narugao Rusiji: 'Halo! Neka budu malo bolji, dogovoreno?'

0
Radiosarajevo.ba
Ukrajinski vojnik se u urnebesnom videu narugao Rusiji: 'Halo! Neka budu malo bolji, dogovoreno?'
Foto: Collage / Ukrajinski vojnik

Jedan ukrajinski oficir navodno je odlučio pozvati rusku tehničku podršku u pomoć kada je naišao na probleme s upravljanjem zaplijenjenim ruskim tenkom.

Internetom se proširila snimka oficira kodnog imena Kočevnik kako poziva osoblje ruskog proizvođača tenkova Uralvagonzavod. Video je na YouTube postavio Militarnji, ukrajinski medij koji izvještava o ratu.

Kočevnik je rekao da ima problema sa svojim ruskim tenkom T-72B3, modelom koji se naširoko koristi u ruskoj vojsci. T-72B3 je, inače, najnaprednija verzija tenkova T-72 iz sovjetske ere.

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Sa snimke, o kojoj je Forbes pisao u nedjelju, 1. oktobra, ne može se zaključiti kada su i gdje Kočevnik i njegove kolege ukrajinski vojnici zarobili tenk, prenosi Business Insider, koji nije uspio nezavisno provjeriti koga je Kočevnik zvao i kada se taj poziv dogodio.

Kočevnik je prvo nazvao osobu koja je rekla da je zaposlenik Uralvagonzavoda, a koja se predstavila kao Aleksandar Anatoljevič. Tokom poziva, Kočevnik je iznio niz tužbi na tenk, žaleći se da je puštao ulje i imao neispravne kompresore.

Josep Borrell: EU sazvala 'historijski sastanak' svih ministara vanjskih poslova u Kijevu

Josep Borrell: EU sazvala 'historijski sastanak' svih ministara vanjskih poslova u Kijevu

"Ja sam komandant oklopne grupe, a problem je što jednostavno ne možemo upravljati njime", navodi Kočevnik u snimci, kako je naveo Forbes.

Čini se da osoba s druge strane nije bila svjesna da razgovara s ukrajinskim vojnikom. Ona je uvjeravala je Kočevnika da će iznijeti njegova pitanja projektnom odjelu i proizvođaču motora.

U drugoj polovini videa Kočevnik je nazvao nekoga ko je rekao da je direktor Uralvagonzavoda, Andrej Abakumov. Ta osobu može se čuti kako govori Kočevniku da prijavi probleme s tenkom putem WhatsApp poruke.

Također, čini se da je Kočevnik otkrio svoj identitet obojici muškaraca na kraju razgovora. "Gledajte, ja sam komandant oklopne grupe K-2. Ovo je drugi mehanizirani bataljon ukrajinske 54. mehanizirane brigade", rekao je Kočevnik tokom prvog poziva.

"Kad zarobimo više ovih tenkova kao svoje trofeje, neka budu bolji da nam bude lakše njima upravljati. Dogovoreno? Hvala vam puno. Čuvajte se. Slava Ukrajini", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije