Ovo je najtraženiji kriminalac Europe: ‘Imao je 13 godina, a već su ga svi znali‘

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je najtraženiji kriminalac Europe: ‘Imao je 13 godina, a već su ga svi znali‘
Foto: X.com / Julius Kivimäki 

Zloglasni haker koji je bio jedan od najtraženijih europskih kriminalaca konačno je zatvoren. Julius Kivimäki ucjenjivao je 33.000 pacijenata prijeteći im kako će objaviti bilješke ukradene s njihovih psihoterapija.

Zatvaranjem Kivimäkija okončana je 11-godišnja potraga za hakerom koji je bio poznat u hakerskim krugovima već u dobi od 13 godina, piše BBC.

Tiina se rashlađivala nakon uobičajene finske saune subotom navečer kad joj je zazvonio telefon. Stigao joj je e-mail od anonimnog pošiljatelja koji je imao njeno ime, broj socijalnog osiguranja i ostale privatne podatke. U mailu je stajalo kako su podaci pristigli iz psihoterapeutskog centra u kojem je bila pacijent.

Oglasila se policija u vezi filmske pljačke u Banjoj Luci: 'Saznanja pokazuju da su oni još u BiH'

Oglasila se policija u vezi filmske pljačke u Banjoj Luci: 'Saznanja pokazuju da su oni još u BiH'

"Osjećala sam kao da se gušim. Sjedila sam u ogrtaču znajući da mi je netko upao u privatni svijet i pokušava zaraditi na mojoj traumi", rekla je Tiina.

Temeljiti dvogodišnji zapisi koje je vodio njen terapeut bili su u rukama nepoznatog ucjenjivača. Ako ne plati otkupninu u roku od 24 sata, svi će biti objavljeni na internetu.

S istim problemom susrelo se 33.000 drugih pacijenata od kojih su tisuće bile ucijenjene na isti način. Ukradena baza podataka iz Vastaamo psihoterapije sadržavala je najdublje tajne velikog broja ljudi, uključujući djecu. Osjetljivi razgovorima o temama izvanbračnih afera do priznanja zločina bili su adut za pregovore.

Utjecaj e-mailova bio je razoran, advokatica Jenni Raiskio koja zastupa 2.600 žrtava na suđenju je rekla kako su njenu kompanija kontaktirali i rođaci osoba koji su si oduzeli život nakon što su na internetu objavljeni njihovi podaci. U sudnici je minutom šutnje odala počast žrtvama.

Ucjenjivač, poznat samo kao ransom_man, tražio je od žrtava da mu plate 200 eura (oko 400 KM) u roku od 24 sata inače će objaviti njihove podatke. Ako nisu ispoštovali rok, dao bi im drugu priliku i tražio 500 eura. Dvadesetak ljudi platilo je nakon što je već bilo prekasno jer je Kivimäki već objavio cijelu bazu podataka na darknetu. Sve je to i danas tamo.

Jedna od najvećih policijskih istraga u povijesti dovela ih je do mladog Finca. Finskoj policiji trebalo je gotovo dvije godine da prikupi dokaze i raspiše za njim Interpolovu crvenu potjernicu, no nitko nije znao gdje je 25-godišnjak nestao.

U trag su mu ušli slučajno tako što mu je policija ušla u stan u Parizu nakon lažnog poziva za uzbunu. Otkrili su da Kivimäki živi s krivotvorenim dokumentima i lažnim imenom.

Osuđen je na šest godina i tri mjeseca zatvora od maksimalnih sedam. Kriv je za više od 30.000 zločina koji uključuju povredu povjerljivih podataka, pokušaj ucjene, širenje informacija kojima se narušava privatnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije