Ovo je najnovije čudo turske tehnologije: Projektirao ga je zet predsjednika Erdogana

4
Radiosarajevo.ba
Ovo je najnovije čudo turske tehnologije: Projektirao ga je zet predsjednika Erdogana
Foto: Anadolija / Bayraktar Kizilelma

Serijski prototip nadzvučne bespilotne letjelice Bayraktar Kizilelma izložen je na spektakularnom "Teknofestu", avionskoj izložbi koja se tradicionalno održava u turskoj zračnoj luci Samsun Çarşamba na Crnom moru.

Najnoviji model "Bayraktara", firme dronova koja je slavu stekla u ukrajinskoj odbrani od ruske agresije, vijest je sama po sebi.

Međutim, još je zanimljivije to da bi dva serijska prototipa Kizilelma trebala biti opremljena mlaznim, turbofenskim motorima ukrajinskog proizvođača "Ivčenko Progres" iz Zaporižje, grada koji se danas nalazi na samoj liniji fronte (na slobodnom dijelu Ukrajine).

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

"Teknofest" je veliki zrakoplovni događaj, organiziran u povodu Dana pobjede u Samsunu, regiji u kojoj je budući otac turske nacije Kemal Mustafa Atatürk 1922. iznio ključnu pobjedu u Ratu za neovisnost. Da će na izložbi prvi put biti predstavljen ponos turske zrakoplovne industrije, za novinsku agenciju Anadolu najavio je glavni tajnik izložbe Ömer Kökçam.

Ugovor sada već svjetski poznatog turskog proizvođača dronova s Ukrajincima potpisan je neposredno prije ruske agresije, 11. novembra prošle godine.

Štoviše, ovdje treba napomenuti da su Turska i Ukrajina osnovale i zajedničku high-tech firmu "Crnomorski štit".

Firma iz Zaporižje obvezala se isporučiti dozvučni model svojeg motora AI-322F i nadzvučni AI-25TLT, dok bi u napredniju B inačicu ugradili 2,5 puta jači ukrajinski motor AI-322F (i turski TEI TF-6000). Prvi let dvaju serijskih prototipova Kizilelme planiran je za iduću godinu.

Novi podvig turske letjelice: Bayraktar srušio vlastiti visinski rekord

Novi podvig turske letjelice: Bayraktar srušio vlastiti visinski rekord

Prema najavama, najnovije čudo turske avionske tehnologije letjet će na radnoj visini od 12.000 metara.

Na 10.700 metara Kizilelma će u zraku moći ostati punih pet sati. Prema trenutno poznatim podacima, dron će sa slabijom inačicom motora letjeti maksimalno 900 km/h, dok mu je brzina krstarenja 740 km/h s borbenim radijusom od 930 kilometra.

Da se ne bi pomislilo kako se radi o maloj letjelici, dron je na polijetanju težak 5,5 tona, poput sasvim solidnog dvomotornog poslovnog mlažnjaka. Nosivost će mu biti tonu i pol, od čega se jedna tona odnosi na ubojita sredstva.

Dakako, dron će imati mali radarski odraz, mogućnost automatskog polijetanja i slijetanja, visoke manevarske sposobnosti. Kako se očekuje, prvo polijetanje iduće godine obavit će se s platforme amfibijskog jurišnog broda turske ratne mornarice TCG Anadolu [L-400], i to bez sustava katapulta, kako se to radi na nosačima aviona, piše Slobodna Dalmacija.

Projektant je ovog ponosa turske vojne industrije Selcuk Bayraktar. On je opak suprug Sümeyye Erdogan Bayraktar i, pogodili ste, zet dvanaestog, aktualnog turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije