Ovo je 12 najkritičnijih žarišta koja prijete sukobom globalnih razmjera

Radiosarajevo.ba
Ovo je 12 najkritičnijih žarišta koja prijete sukobom globalnih razmjera
Foto: Tportal / Krizna žarišta

Posljednji navodni hemijski napad u Siriji krajem prošle sedmice gurnuo je američko-ruske odnose do usijanja, što je u subotu ujutro rezultiralo zračnim udarima na kemijska postrojenja u Siriji.

Diljem naše planete, prema ocjenama analitičara, postoji još 11 kriznih žarišta koja prijete ugrozom globalnih razmjera.

Tportal objavio je prikaz trenutnih najrizičnijih žarišta na svijetu.

 Američki Centar za preventivne akcije pri Vijeću za međunarodne odnose nedavno je objavio svoje godišnji izvještaj pod nazivom 'Preventivni prioriteti', u kojem izdvaja moguća globalna žarišta što mogu prerasti u velike ratove iduće godine.

Podaci u izveštaju dobiveni su na osnovu istraživanja Centra za preventivne akcije američkog Vijeća za međunarodne odnose, a radili su ga etablirani vanjskopolitički stručnjaci, dok su potencijalne opasnosti podijeljene u nekoliko kategorija.

U kategoriji najvećeg prioriteta, s obzirom na najnovija događanja i napade na Siriju, svakako je daljnja eskalacija sukoba u toj zemlji. U kategoriji najrizičnijih područja na svijetu svakako je Korejski poluotok, na kojem već više od pola stoljeća tinja opasnost od sjevernokorejskih nuklearnih prijetnji.

Ostatak teksta pročitajte na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije