Ovo će promijeniti sve: Amerikanci predstavili revoluciju u borbi protiv dronova, evo kako radi

2
Radiosarajevo.ba
Ovo će promijeniti sve: Amerikanci predstavili revoluciju u borbi protiv dronova, evo kako radi
Foto: Prtscr / Youtube / M230LF

Američki odbrambeni gigant Northrop Grumman predstavio je ovih dana novu inačicu svog legendarnog automatskog topa Bushmaster M230. Aktuelna varijanta ovog jednocijevnog, električno navođenog topa kalibra 30 milimetara uključuje potpuno novi mehanizam te ima dodatnu borbenu ulogu.

Kompanija Northrop Grumman objavila je vijest o najnovijoj varijanti svojeg poznatog topa na internetskim stranicama, navodeći da je riječ o modifikaciji M230LF Dual Feed s dvostrukim punjenjem streljivom, a ono istovremeno može gađati zračne i kopnene ciljeve.

Ovaj top, čiji je mehanizam pokretan elektromotorom, izvedenica je automatskog topa kalibra 30x113 milimetara, dizajniranog za korištenje na zrakoplovnim platformama poput jurišnog helikoptera AH-64 Apache. Zbog svoje male težine od oko 60 kilograma i malog povratnog impulsa, njegove se zemaljske modifikacije aktivno koriste na lakim oklopnim vozilima za povećanje vatrene moći ili kao protivavionski top koji ispaljuje granate koje detoniraju u zraku.

Autoceste FBiH objavile impresivni snimak nove dionice na jugu Bosne i Hercegovine na Koridoru 5C

Autoceste FBiH objavile impresivni snimak nove dionice na jugu Bosne i Hercegovine na Koridoru 5C

Ali taj tip topa ograničen je jednokanalnim sistemom opskrbe streljivom pa je taj nedostatak riješen ugradnjom sistema dvostrukog punjenja te ono omogućuje brzo prebacivanje između konvencionalnog visokoeksplozivnog fragmentacijskog streljiva XM1198 i kontroliranog detonacijskog streljiva tipa XN1211.

Northrop Grumman pojasnio je da je novi top dizajniran za neutralizaciju manjih sveprisutnih bespilotnih sistema i prijetnji za zemlje. Precizira i da je platforma srednjeg kalibra 30x133 milimetara predviđena za integraciju u daljinski oružani sistem kojim se mogu opremiti kopnena vozila 4x4, 6x6 ili 8x8, a ujedno operaterima omogućuje promjenu vrste streljiva i vrste cilja.

Direktor razvoja u Northrop Grummanu, John McCollum, istaknuo je da novi top omogućuje dodatnu funkcionalnost jer je namijenjen za rušenje bespilotnih letjelica iz skupine 1 i 2 (a radi se o manjim dronovima koji se ručno lansiraju) te gađanje zemaljskih ciljeva, a imat će i protuoklopnu sposobnost.

McCollum nije propustio naglasiti i da je prototip topa dovršio inicijalna bojna gađanja, kao i da je spreman za pokuse bojnog gađanja s platforme vozila tipa 4x4. Uz to, izrazio je uvjerenje da će M230LF s dvostrukim 'hranjenjem' zaintrigirati brojne potencijalne kupce u svijetu.

U kompaniji priznaju da je motivacija za dizajniranje topa s dvostrukim napajanjem povezana s problemima koje u ratu u Ukrajini predstavljaju mali naoružani dronovi, ali i odgovorom konstruktora za kinetičkim rješenjem pri suzbijanju rojeva bespilotnih letjelica.

Ostatak analize ovog oružja možete pročitati na Tportalu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije