Ove kompanije su zatvorile vrata Rusiji

0
Radiosarajevo.ba
Ove kompanije su zatvorile vrata Rusiji
Foto: EPA / IKEA u St. Petersburgu

Sve veći broj međunarodnih kompanija, uključujući Apple, Disney i Ford, povlači operacije u Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Exxon je u utorak najavio da će napustiti svoj posljednji ruski projekat, dok je Boeing rekao da je obustavio velike operacije u Moskvi.

Drugi globalni energetski igrači, uključujući BP i Shell, na sličan način su se distancirali. A filmske produkcije, poput Disneyja i CNN-ove matične kompanije WarnerMedia, prestale su puštati filmove u zemlji.

Povećane naknade boračkoj populaciji u KS, evo i za koliko

Povećane naknade boračkoj populaciji u KS, evo i za koliko

Rusija pokušava zaustaviti egzodus, a nove kontrole kapitala su najavljene ove sedmice. Prema državnim medijima u zemlji u utorak, premijer Mihail Mišustin rekao je da zapadne kompanije donose odluke zbog "političkog pritiska" i da će im biti onemogućeno da prodaju rusku imovinu dok se to ne smiri.

U međuvremenu, zemlje širom svijeta uvode sankcije Rusiji, a posljednjih dana su predstavljene nove mjere Evropske unije, Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Japana, Švicarske i Australije.
Evo pogleda najnovijih velikih korporativnih najava.

Automobilska industrija

Ford je u utorak objavio da obustavlja svoje poslovanje u Rusiji. Američki proizvođač automobila ima 50% udjela u Ford Sollers, zajedničkom ulaganju koje zapošljava najmanje 4.000 ljudi i koje dijeli s ruskom kompanijom Sollers.

Kompanija napominje da je "značajno ugasila" svoje ruske operacije posljednjih godina i da ima "snažan kontingent ukrajinskih državljana koji rade u Fordu širom svijeta".

General Motors je u petak saopštio da zaustavlja sav izvoz u zemlju "do daljnjeg".

GM nema značajnije prisustvo tamo: prodaje samo oko 3.000 vozila godišnje preko 16 dilerskih lokacija, prema glasnogovorniku. To je od više od 6 miliona vozila koje proizvođač automobila sa sjedištem u Detroitu proda godišnje širom svijeta.

Toyota je u četvrtak objavila da će prestati proizvoditi automobile u Rusiji ili ih uvoziti u zemlju "do daljnjeg, zbog poremećaja u lancu nabavke".

"Kao i svi širom svijeta, Toyota prati trenutna dešavanja u Ukrajini sa velikom brigom za sigurnost građana Ukrajine i nada se sigurnom povratku u mir što je prije moguće", navodi se u saopćenju.

Volkswagen zaustavlja proizvodnju vozila u Rusiji i odmah će obustaviti izvoz na rusko tržište.

"Folksvagen grupa je primila vijest o ratu u Ukrajini sa velikim užasom i šokom", rekao je proizvođač automobila u četvrtak. "Ova odluka se odnosi na ruske proizvodne pogone u Kalugi i Nižnjem Novgorodu."
Avijacija

Boeing je u utorak saopštio da će obustaviti podršku ruskim avioprevoznicima.

Glasnogovornik kompanije je potvrdio da je pauzirala "usluge dijelova, održavanja i tehničke podrške za ruske aviokompanije", a također je "obustavila velike operacije u Moskvi i privremeno zatvorila našu kancelariju u Kijevu".

Airbus je u srijedu pratio Boeing sličnim potezom. U saopćenju, proizvođač aviona je rekao da je "obustavio usluge podrške ruskim aviokompanijama, kao i isporuku rezervnih dijelova u zemlju".

Big Tech

Apple je prestao da prodaje svoje proizvode u Rusiji, objavila je kompanija u utorak.

Kompanija je u saopštenju navela da je "duboko zabrinuta" zbog ruske invazije. Kao odgovor, također je krenuo u ograničavanje pristupa digitalnim uslugama, kao što je Apple Pay, unutar Rusije, i ograničio dostupnost ruskih državnih medijskih aplikacija izvan zemlje.

Osnivač Facebooka (FB) Meta rekao je u ponedeljak da će blokirati pristup ruskim medijima RT i Sputnjik širom Evropske unije.

Taj potez uslijedio je nakon što su primili "zahtjeve brojnih vlada i EU da preduzmu dalje korake u vezi s medijima pod kontrolom ruske države", napisao je u twitu Nick Clegg, potpredsjednik kompanije za globalna pitanja.

Meta je također rekla da je primijenila algoritamska ograničenja na ruske državne medije koja bi trebala spriječiti da se pojave tako istaknuto u feedovima korisnika.

Twitter je na sličan način najavio planove za "smanjenje vidljivosti i pojačanja" sadržaja ruskih državnih medija.

Netflix je također u ponedjeljak saopštio da odbija emitovati ruske državne TV kanale u zemlji - nešto što bi strimer bio obavezan da uradi ruski zakon počevši od ove sedmice.

"S obzirom na trenutnu situaciju, nemamo planove da dodamo ove kanale našim uslugama", rekli su iz kompanije za CNN Business.

Spotify je u srijedu saopćio da je zatvorio svoj ured u Rusiji "na neodređeno vrijeme" i ograničio emisije "koje su u vlasništvu i kojima upravljaju ruski državni mediji". Servis za striming uklonio je sav sadržaj sa RT-a i Sputnjika u Evropi i drugim regionima, rekao je portparol kompanije.

"Duboko smo šokirani i ožalošćeni ničim izazvanim napadom na Ukrajinu", dodao je portparol. "Naš prvi prioritet u protekloj sedmici bila je sigurnost naših zaposlenika i osiguravanje da Spotify nastavi da služi kao važan izvor globalnih i regionalnih vijesti u vrijeme kada je pristup informacijama važniji nego ikad."

YouTube, koji je u vlasništvu Googla, saopštio je tokom vikenda da je blokirao ruske državne medije u Ukrajini, uključujući RT. Video platforma je također rekla da bi to "značajno ograničilo preporuke za ove kanale".

Google i YouTube također su rekli da više neće dozvoliti ruskim državnim medijima da prikazuju oglase ili unovčavaju svoj sadržaj.

Suosnivač i izvršni direktor Airbnb-a Brian Chesky rekao je u tvitu u četvrtak da njegova kompanija obustavlja sve operacije u Rusiji i Bjelorusiji.

Energija

BP je u nedjelju saopćio da planira napustiti svoj udio od 19,75 posto u najvećoj ruskoj naftnoj kompaniji Rosneft i njihovim zajedničkim ulaganjima - što predstavlja jednu od najvećih stranih investicija u Rusiji.
Equinor će također početi napuštati svoja zajednička ulaganja u Rusiji, objavila je u ponedjeljak norveška kompanija za naftu i plin.

"Svi smo duboko zabrinuti invazijom na Ukrajinu, koja predstavlja užasan korak nazad za svijet", rekao je izvršni direktor Anders Opedal.

Kompanija je saopštila da je imala 1,2 milijarde dolara dugoročnih investicija u Rusiji na kraju 2021. U Rusiji posluje više od 30 godina i ima ugovor o saradnji sa Rosnjeftom.

Exxon je u utorak obećao da će svoj posljednji preostali naftno-gasni projekat ostaviti u Rusiji i da neće ulagati u nove razvoje u zemlji.

Poduhvat Sahalin-1 je "jedna od najvećih pojedinačnih međunarodnih direktnih investicija u Rusiji", navodi se na web stranici projekta. Exxon-ova podružnica ima 30% udjela, dok Rosnjeft također posjeduje udio.
Odustajanjem od ovog projekta, Exxon bi okončao više od četvrt vijeka kontinuiranog poslovnog prisustva u Rusiji.

Shell također izlazi iz Rusije i odustaje od svojih zajedničkih ulaganja s Gazpromom, uključujući i svoje učešće u odumrlom plinovodu Sjeverni tok 2.

Naftna kompanija sa sjedištem u Velikoj Britaniji saopštila je u ponedjeljak da će odustati od svog udjela u postrojenju za tečni prirodni gas, svog udjela u projektu razvoja polja u zapadnom Sibiru i svog interesa za projekat istraživanja na poluotoku Gydan u sjeverozapadnom Sibiru.

"Šokirani smo gubitkom života u Ukrajini, koji žalimo, kao rezultat besmislenog čina vojne agresije koji ugrožava evropsku sigurnost", rekao je izvršni direktor Shella Ben van Beurden u izjavi.

TotalEnergies je u utorak također osudio postupke Rusije i rekao da više neće obezbjeđivati kapital za nove projekte u zemlji.

Francuski naftni gigant posluje u Rusiji već 25 godina, a nedavno je pomogao pokretanje velikog projekta tečnog prirodnog gasa na sibirskoj obali.

Finansije

Norveški državni fond vredan 1,3 triliona dolara će prodati deonice u 47 ruskih kompanija, kao i ruske državne obveznice, rekao je u nedelju norveški premijer.

Mastercard (MA) je u ponedjeljak objavio da je "blokirao više finansijskih institucija" iz svoje mreže kao rezultat antiruskih sankcija i da će "nastaviti da sarađuje s regulatorima u narednim danima".

Visa je također u utorak saopćila da poduzima korake kako bi se pridržavala mjera koje su se razvijale.

Mediji i zabava

DirecTV prekida veze sa RT-om, televizijskom mrežom koju podržava Rusija, zloglasnom po promociji plana ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Glasnogovornik američkog satelitskog operatera rekao je za CNN Business u utorak da je već razmatrao da li da obnovi ugovor o prijevozu te kuće, koji je trebao isteći kasnije ove godine. Rat Rusije protiv Ukrajine ubrzao je njenu odluku, kaže predstavnik.

Disney takođe obustavlja prikazivanje svojih kinofilmova u Rusiji, navodeći "ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu".

Zabavni gigant je u narednim mjesecima planirao prikazivanje više filmova u Rusiji. To uključuje Marvelov "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" 5. maja i Pixarov "Lightyear" 16. juna.

"Donosit ćemo buduće poslovne odluke na osnovu situacije koja se razvija", rekao je glasnogovornik Disneyja.

WarnerMedia je u ponedjeljak saopćila da će pauzirati objavljivanje "The Batmana" u Rusiji.

Očekuje se da će film biti jedan od najvećih blockbustera godine, a u većini zemalja će ga objaviti Warner Bros., koji je, kao i CNN, jedinica WarnerMedia.

Portparol kompanije rekao je da je odluka doneta "u svetlu humanitarne krize u Ukrajini" i da se kompanija nada "brzom i mirnom rešavanju ove tragedije".

Maloprodaja

H&M će pauzirati svu prodaju u Rusiji, objavio je u srijedu.

U saopćenju, kompanija je navela da je "duboko zabrinuta zbog tragičnih događaja u Ukrajini i da je uz sve ljude koji pate".

Prodavnice odjevnog giganta u Ukrajini već su zatvorene zbog sigurnosnih razloga.

Grupacija H&M, koja upravlja brojnim brendovima, imala je 168 prodavnica u Rusiji od prošlog novembra, prema njenom sajtu.

Ikea, najveća svjetska kompanija za namještaj, zatvara svojih 17 prodavnica u Rusiji. Kompanija je saopštila da sukob ima "ogromni ljudski uticaj" i "rezultuje ozbiljnim poremećajima u lancu snabdevanja i uslovima trgovine". Osim što će pauzirati svoje maloprodajne i proizvodne operacije u Rusiji, obustavit će svu trgovinu sa zemljom i njenim saveznikom, Bjelorusijom.

Ikea je saopštila da će 15.000 radnika biti direktno pogođeno zatvaranjem u regionu. Kompanija će nastaviti da ih plaća, barem neko vrijeme.

Dostava

Maersk i MSC Mediterranean Shipping Company obustavljaju rezervacije tereta s Rusijom.

"Pošto sankcije već direktno i indirektno utiču na stabilnost i sigurnost naših operacija, nove rezervacije Maerska za Rusiju i iz Rusije bit će privremeno obustavljene, s izuzetkom prehrambenih proizvoda, medicinskih i humanitarnih potrepština", navela je kompanija sa sjedištem u Danskoj u izjava u utorak.

"Duboko smo zabrinuti kako kriza nastavlja da eskalira u Ukrajini", dodala je kompanija.

MSC, kompanija za transport kontejnera u švajcarskom vlasništvu, saopštila je da je njena suspenzija počela u utorak i da će obuhvatiti "sva pristupna područja, uključujući Baltik, Crno more i Daleki istok Rusije".

"Rishi Iyengar, Michelle Toh, Chris Isidore, Vanessa Yurkevich, Paul P. Murphy, Mark Thompson, Vasco Cotovio, Peter Valdes-Dapena, Frank Pallotta, Brian Fung, Oliver Darcy, Jordan Valinsky, Chris Liakos i Pamela Boykoff dali su doprinos ovom izvještaju".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije