SAD proširuju ekonomske sankcije Rusiji i Bjelorusiji, ali i crnu listu

4
AA
SAD proširuju ekonomske sankcije Rusiji i Bjelorusiji, ali i crnu listu
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Sjedinjene Američke Države (SAD) u srijedu će pojačati ekonomske sankcije Rusiji i Bjelorusiji zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Bjelorusiju, bliskog saveznika Kremlja, optužuju da je dozvolila Rusiji da koristi njenu teritoriju za organizovanje i slanje trupa u napad i da se navodno sprema da pošalje snage u Ukrajinu.

Novi paket američkih sankcija uključuje proširenje postojećih ograničenja Bjelorusiji za izvoz tehnologije, koja su već nametnuta Rusiji. Bijela kuća je saopštila da će ta mjera "ozbiljno ograničiti sposobnost Rusije i Bjelorusije da pribave materijale za podršku njihovoj vojnoj agresiji protiv Ukrajine“.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Bidenova administracija nameće i sankcije ruskom odbrambenom sektoru, uključujući uvrštavanje na crnu listu 22 ruska subjekta povezana s odbranom.

Iz Bijele kuće nije precizirano na koje se kompanije odnosi ova objava State Departmenta, ali je saopšteno da rade na razvoju "borbenih aviona i vozila, sistema za elektronsko ratovanje, projektila i bespilotnih letjelica".

Ministarstvo trgovine nameće dalju kontrolu izvoza opreme za vađenje nafte i gasa sa ciljem smanjenja sposobnosti Rusije da rafiniše fosilna goriva i određuje subjekte koji podržavaju ruske i bjeloruske "bezbjednosne službe, vojni i odbrambeni sektor".

Američki predsjednik Joe Biden objavio je u utorak da je svim ruskim avionima zabranjen ulazak u američki vazdušni prostor.

Podsjetimo, na hitnoj sjednici Ujedinjenih nacija, izglasana je Rezolucija kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom.

ZA je glasalo 141 država, protiv je bilo pet država, a uzdržano 35.

Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska bile su među državama koje su glasale „ZA“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije