Ovako je Putin objavio specijalni napad na Ukrajinu

0
Radiosarajevo.ba
Ovako je Putin objavio specijalni napad na Ukrajinu
Foto: EPA-EFE / Putin se obraća naciji

Ruski predsjednik Vladimir Putin u vanrednom obraćanju koje su u noći sa srijede na četvrtak po srednjoeuropskom vremenu emitirali ruski mediji objavio je početak, kako je rekao, specijalne vojne operacije u Donbasu.

Nedugo potom, začule se se detonacije u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu.

Putin je u nenajavljenom govoru objavio da Rusija ne planira okupirati Ukrajinu.

Svečana sjednica Skupštine KS: Priznanja za ambasadora Namooru, Pejakovića, Barlova, Hurem...

Svečana sjednica Skupštine KS: Priznanja za ambasadora Namooru, Pejakovića, Barlova, Hurem...

"Donio sam odluku o provođenju specijalne vojne operacije. Njezin cilj je zaštita ljudi koji su osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima. I stoga ćemo pokušati demilitarizirati i denacificirati Ukrajinu. I također ćemo privesti pravdi one koji su počinili brojne krvave zločine nad civilima, uključujući građane Ruske Federacije", rekao je Putin na početku svog obraćanja.

Zatim je spomenuo raspad SSSR-a.

"Primjer za to je naša pomoć Kazahstanu. Rusija ne može živjeti uz stalnu prijetnju koja dolazi s teritorija Ukrajine. Nije nam ostavljena nijedna mogućnost da zaštitimo svoj narod, osim ove koju danas koristimo", dodao je Putin.

Zatim je kazao da planovi ne uključuju okupaciju Ukrajine.

"Rusija neće dozvoliti Ukrajini da posjeduje nuklearno oružje. Rusija smatra da je važno da svi narodi Ukrajine mogu iskoristiti pravo na samoopredjeljenje. Sudbina Rusije je u pouzdanim rukama njezinog naroda, što znači da će ciljevi biti postignuti, a sigurnost zemlje je zajamčena. Vjerujem u vašu podršku", rekao je Putin u svojem govoru.

Prema njegovim riječima, "Rusija ostaje jedna od najmoćnijih nuklearnih sila na planetu tako da nijedan potencijalni agresor ne bi trebao sumnjati da će biti potpuno poražen".

U svojem je govoru pozvao ukrajinsku vojsku da položi oružje i zaprijetio "razmjernim odgovorom onim zemljama koje se odluče umiješati u situaciju izvana".

"Pozivam vas da odmah položite oružje i odete kući. Svi vojnici ukrajinske vojske koji ispune ovaj uvjet moći će slobodno napustiti zonu borbenih djelovanja i vratiti se svojim porodicama", dodao je Putin.

Na kraju je dodatno zaprijetio.

"Imam nekoliko vrlo važnih riječi za one koji bi mogli biti u iskušenju da se umiješaju u događaje: ko god nas pokuša omesti ili čak stvoriti prijetnju našoj državi i narodu, mora znati da će odgovor Rusije biti trenutan i da će vas dovesti do takvih posljedica s kojima se nikada u svojoj historiji niste suočili",. dodao je Putin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije