Oglasio se Vladimir Putin: "Neću pregovarati, ali na ovo sam spreman"

5
Hina
Oglasio se Vladimir Putin: "Neću pregovarati, ali na ovo sam spreman"
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je poručio da neće pregovarati o ruskim interesima i sigurnosti svoje zemlje, ali je spreman pronaći "diplomatska rješenja" u krizi s Ukrajinom.

"Naša zemlja je uvijek otvorena za direktan i iskren dijalog radi pronalažena diplomatskih rješenja za najsloženije probleme", rekao je Putin u televizijskom govoru u povodu "Dana branitelja domovine".

"Međutim, ne možemo pregovarati o interesima i sigurnosti naših građana", nastavio je Putin.

Plenković stigao u BiH, sastao se s Čovićem i Krišto

Plenković stigao u BiH, sastao se s Čovićem i Krišto

On od Zapada traži garancije poput obećanja da Ukrajina nikada neće pristupiti NATO-u i da se NATO neće raspoređivati na ruskim granicama.

Navodeći kao prijetnje Rusiji "slabljenje sistema kontrole naoružanja" i "vojne aktivnosti NATO-a", ruski predsjednik je ponovo rekao kako Zapad nije odgovorio na ono što brine njegovu zemlju.

Ruski predsjednik je također naglasio da će nastaviti razvijati sposobnosti ruskih oružanih snaga, "napredne digitalne tehnologije" i umjetnu inteligenciju kao i "hipersonično" oružje.

Rusija je posljednjih godina razvila hipersonične rakete za koje tvrdi da su "nepobjedive". Tu se zemlju optužuje i za velike kibernetičke napade i kampanje dezinformacija čija su meta njezini protivnici.

Rusija je u ponedjeljak priznala nezavisnost dvaju separatističkih regija na istoku Ukrajine, što je izazvalo strah od vojne eskalacije na pragu EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije