Potvrđeno / Ovaj prsten može prepoznati zarazu koronavirusom prije pojave simptoma

15. 12. 2020. u 09:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 75

Kada je NBA liga najavila povratak na parkete u tzv. balon u Orlandu, svim sudionicima dali su Ourin pametni prsten koji prati osnovne zdravstvene parametre i prije vidljivih simptoma može prepoznati promjene u tijelu, poput blagog porasta temperature.

Igrači i osoblje koje je nosilo pametni prsten, kao i druge osobe koje su koristile Ouru, sudjelovali su u istraživanju sveučilišta u Kaliforniji čiji je cilj bio otkriti može li taj pametni prsten pomoći u borbi protiv virusa SARS-CoV-2.

Rezultati tog istraživanja sada su objavljeni te oni pokazuju da pametni prsten Oura zaista može pomoći u borbi protiv korone. S obzirom na to da prsten konstantno prati zdravstvene parametre, tehnologija može prepoznati promjene i rane simptome bolesti COVID-19 prije nego što to osjete same osobe i to čak do tri dana prije nego se pojave vidljivi simptomi.

Ranim prepoznavanjem simptoma osobe koje su zarazne mogu se odmah povući u izolaciju i ranije se testirati te tako spriječiti daljnje širenje virusa, piše zimo.dnevnik.hr.

U istraživanju se ključnim pokazalo praćenje temperature korisnika - kako prsten konstantno prati tjelesnu temperaturu, on može primijetiti blaga povećanja koja se ne smatraju klasičnom povišenom temperaturom (višom od 37,3) i koja osobe niti ne mogu osjetiti.

No iako je povećanje malo, odnosno skoro nezamjetno, to je prvo upozorenje da se u tijelu nešto dešava i da postoji mogućnost zaraze. Od 3400 osoba koje su sudjelovale u istraživanju i koje su nosile prsten, fokus znanstvenika bio je na 50 osoba koje su na kraju testirane pozitivne na bolest COVID-19.

Prsten Oura kod 38 osoba prepoznao je promjene i blago povećanje temperature prije nego su zaražene osobe osjetile simptome.

Ashley Mason, koja je sudjelovala u istraživanju komentirala je kako su osobe koje su kasnije pokazale da su pozitivne na COVID-19, pokazivale mini-oluju fizioloških promjena prije pojave većih i lakše primjetnih simptoma. Te je promjene prepoznao pametni prsten, što jasno ukazuje na način na koji bi tehnologija mogla pomoći u borbi protiv koronavirusa, ali i drugih bolesti čije bi simptome mogla prepoznati u nekim počecima pa bi liječenje moglo ranije početi.

Sljedeći korak naučnika jest razviti algoritam koji bi, na temelju podataka koje prikupi prsten, mogao odmah prepoznati promjene i o njima obavijestiti osobu koja nosi prsten.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA